Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES203 | ||||
Course Name: | Besin Kimyası I | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | TR | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK | ||||
Dersi Veren(ler): |
Dr.Öğr.Üyesi KADRİYE TÜRKEŞSİZ Dr.Öğr.Üyesi GÖKAY VARDAR |
||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Öğrencilere su aktivitesini, gıdalarda bulunan suyun önemini, karbonhidrat, protein ve yağların yapısını, sınıflandırılmasını, özelliklerini, kalitatif ve kantitatif testlerin uygulamalarını, enzimlerin yapısını, sınıflandırılmasını, enzim aktivitesini etkileyen ögeleri, gıda endüstrisinde kullanımını, besinlerde kullanılan katkı maddelerinin yapıları ve kullanım alanlarını öğretmeyi amaçlar. |
Dersin İçeriği: | Bu derste besinlerin fiziksel, kimyasal özellikleri, fonksiyonları ve analiz yöntemleri ele alınmaktadır. Besin kimyası, suyun besinlerdeki önemi, besinlerde karbohidratlar, lipidler, amino asitler, peptidler ve proteinler, enzimler, mineraller, vitaminler, karotenoidler ve diğer lipid bileşenleri, oksidasyon ve besinlerdeki etkileri, alkoller ve fermentasyon, alkaloidler, besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri, endüstriyel besin analiz yöntemleri konularını içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Besin ögelerinin yapısını, sınıflandırılmasını, özelliklerini açıklayabilme. 2) Besinlerin içeriklerini ve kimyasal yapılarını açıklayabilme. 3) Besinlerin analiz yöntemlerini öğrenebilme. 4) Besinlerin yapısını, depolama, üretim, pişirme ve hazırlama süreçlerinde yapılarındaki değişimleri analiz edebilme. 5) Besinlerde bulunan enzimlerin önemini açıklayabilme ve tayin yöntemlerini bilgi edinebilme. 6) Enzim aktivitesini etkileyen ögeleri açıklayabilme ve gıda endüstrisinde kullanımını değerlendirebilme. 7) İnorganik tuzlar ve elementlerin metabolik fonksiyonları, önemi ve bulundukları besin kaynaklarına hakim olabilme, örneklerle açıklayabilme. 8) Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemlerini uygulayabilme. 9) Üretimden tüketime besinlerde kimyasal değişimleri ve bu değişimlerin besin değerlerine etkilerini yorumlayabilme. 10) Besin kimyası dersinde edinilen bilgileri besinler ve insan sağlığı arasındaki ilişki açısından değerlendirip kullanabilme. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Besin kimyasına giriş | |
2) | Suyun besinlerdeki önemi | |
3) | Besinlerde karbohidratlar | |
4) | Besinlerde lipidler | |
5) | Besinlerde amino asitler, peptidler ve proteinler | |
6) | Besinlerde enzimler | |
7) | Besinlerde mineraller | |
8) | Besinlerde vitaminler | |
9) | Karotenoidler ve diğer lipid bileşenleri | |
10) | Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri | |
10) | Oksidasyon ve besinlerdeki etkileri | |
11) | Alkoller ve fermentasyon | |
12) | Alkaloidler | |
13) | Besin kimyasında kullanılan deneysel tayin yöntemleri | |
14) | Endüstriyel besin analiz yöntemleri |
Ders Notları / Kitaplar: | -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859 |
Diğer Kaynaklar: | -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. | 3 |
2) | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. | 3 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | 3 |
4) | Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. | 3 |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. | 3 |
6) | Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. | 3 |
7) | Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. | 3 |
8) | Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. | 3 |
9) | Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. | 3 |
10) | Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
11) | Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. | 3 |
12) | Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. | 3 |
13) | Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. | 3 |
14) | Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. | 3 |
15) | Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. | 3 |
16) | Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. | 3 |
17) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. | 3 |
18) | Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. | 3 |
19) | Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. | 3 |
20) | Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | 3 |
Ders |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Uygulama | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 114 |