BES561 Basic Food TechnologyInstitutional InformationDegree Programs Nutrition and Dietetics (With Thesis)Information For StudentsDiploma SupplementErasmus Policy StatementNational Qualifications
Nutrition and Dietetics (With Thesis)

Preview

Master TR-NQF-HE: Level 7 QF-EHEA: Second Cycle EQF-LLL: Level 7

Course General Introduction Information

Course Code: BES561
Course Name: Basic Food Technology
Course Semester: Fall
Course Credits:
ECTS
6
Language of instruction: TR
Course Requirement:
Does the Course Require Work Experience?: No
Type of course: Area Ellective
Course Level:
Master TR-NQF-HE:7. Master`s Degree QF-EHEA:Second Cycle EQF-LLL:7. Master`s Degree
Mode of Delivery: Face to face
Course Coordinator : Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Course Lecturer(s):
Course Assistants:

Course Purpose and Content

Course Objectives: It aims to learn the practices used for the production, packaging, storage and transportation of healthy and quality foods.
Course Content: This course covers the basic processes in food technology and the impact of these processes on the relationship between nutrition and human health.

Learning Outcomes

The students who have succeeded in this course;
1) Ability to understand and follow current scientific sources on the subject.
2) To know the practices used for the production, packaging, storage and transportation of healthy and quality foods.
3) Ability to explain the basic processes in food technology and the impact of these processes on the relationship between nutrition and human health.

Course Flow Plan

Week Subject Related Preparation
1) Introduction to Food Technology -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
2) Food Chemistry -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
3) Food Biochemistry -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
4) Food Biotechnology -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
5) Food Microbiology -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
6) Food Physics -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
7) Industrial Food Technology Processes-1 -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
8) Industrial Food Technology Processes-2 -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
9) Food Packaging -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
10) Sensory Evaluation of Foods -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
11) Quality Assurance and Legislation -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
11) Quality Assurance and Legislation -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
12) Food Business: Principles and Practice -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
13) Food Marketing -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
14) Product development -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018

Sources

Course Notes / Textbooks: -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition
-Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx)
- Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi.
-Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
References: -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition
-Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx)
- Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi.
-Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018

Course - Learning Outcome Relationship

No Effect 1 Lowest 2 Medium 3 Highest
       
Program Outcomes Level of Contribution

Learning Activity and Teaching Methods

Anlatım
Course
Homework

Measurement and Evaluation Methods and Criteria

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Homework

Assessment & Grading

Semester Requirements Number of Activities Level of Contribution
Homework Assignments 1 % 40
Final 1 % 60
total % 100
PERCENTAGE OF SEMESTER WORK % 40
PERCENTAGE OF FINAL WORK % 60
total % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Activities Number of Activities Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre Workload
Course Hours 14 3 42
Study Hours Out of Class 14 8 112
Homework Assignments 1 20 20
Final 1 1 1
Total Workload 175