Eczacılık (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | PHA002 | ||||
Course Name: | Probiotics | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | EN | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi MERVE BİLGİN | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr.Ü. Merve Bilgin | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı Eczacılık öğrencilerini probiyotik mikroorganizmalar, genel özellikleri, etki mekanizmaları, hastalıkların tedavisindeki yeri, Probiyotik gıdalar, prebiyotik ve sinbiyotik ürünler, üretim ve saklama koşulları hakkında bilgilendirmek ve güncel araştırmaları değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği: | 1. Probiyotik kavramı ve tarihçesi 2. İnsan mikrobiyotası 3. Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler 4. Probiyotik mikroorganizmalar 5. Probiyotik mikroorganizmaların seçiminde kullanılan kriterler 6. Prebiyotikler ve sinbiyotikler 7. Probiyotiklerin etki mekanizmaları 8. Probiyotik süt ve ürünleri 9. Probiyotik diğer gıdalar 10. İlaç sanayinde Probiyotik kullanımı 11. Probiyotiklerin immün sistem üzerinde etkileri 12. Psikobiyotikler 13. Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -I (ALERJİ, OBEZİTE, DEPRESYON VS.) 14. Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -II |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Probiyotik kavramı ve tarihçesi | - |
2) | İnsan mikrobiyotası | - |
3) | Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler | - |
4) | Probiyotik mikroorganizmalar | - |
5) | Probiyotik mikroorganizmaların seçiminde kullanılan kriterler | - |
6) | Prebiyotikler ve sinbiyotikler | - |
7) | Probiyotiklerin etki mekanizmaları | - |
8) | Probiyotik süt ve ürünleri | - |
9) | Probiyotik diğer gıdalar | - |
10) | İlaç sanayinde Probiyotik kullanımı | - |
11) | Probiyotiklerin immün sistem üzerinde etkileri | - |
12) | Psikobiyotikler | - |
13) | Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -I (ALERJİ, OBEZİTE, DEPRESYON VS.) | - |
14) | Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -II | - |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Ed. Mustafa Akçelik, Pınar Şanlıbaba, Nefise Akçelik, Başar Uymaz Tezel, Probiyotik Yüzyılı, Gazi Kitabevi, Ankara,2020 Yardımcı Kaynaklar 1. Ed Yong, Mikrobiyota, Domingo Yayınevi, 2018 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Ed. Mustafa Akçelik, Pınar Şanlıbaba, Nefise Akçelik, Başar Uymaz Tezel, Probiyotik Yüzyılı, Gazi Kitabevi, Ankara,2020 Yardımcı Kaynaklar 1. Ed Yong, Mikrobiyota, Domingo Yayınevi, 2018 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 | ||||
Sunum / Seminer | 4 | 1 | 4 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 104 |