Eczacılık | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | ECZ002 | ||||
Course Name: | Probiyotikler | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | TR | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi MERVE BİLGİN | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr.Ü. Merve Bilgin | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Eczacılık öğrencilerini probiyotik mikroorganizmalar, genel özellikleri, etki mekanizmaları, hastalıkların tedavisindeki yeri, Probiyotik gıdalar, prebiyotik ve sinbiyotik ürünler, üretim ve saklama koşulları hakkında bilgilendirmek ve güncel araştırmaları değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği: | 1. Probiyotik kavramı ve tarihçesi 2. İnsan mikrobiyotası 3. Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler 4. Probiyotik mikroorganizmalar 5. Probiyotik mikroorganizmaların seçiminde kullanılan kriterler 6. Prebiyotikler ve sinbiyotikler 7. Probiyotiklerin etki mekanizmaları 8. Probiyotik süt ve ürünleri 9. Probiyotik diğer gıdalar 10. İlaç sanayinde Probiyotik kullanımı 11. Probiyotiklerin immün sistem üzerinde etkileri 12. Psikobiyotikler 13. Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -I (ALERJİ, OBEZİTE, DEPRESYON VS.) 14. Çeşitli hastalıklarda Probiyotik kullanımı -II |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Probiyotik kavramı ve tarihçesi | |
2) | İnsan mikrobiyotası | |
3) | Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen faktörler | |
4) | Probiyotik mikroorganizmalar | |
5) | Probiyotik mikroorganizmaların seçiminde kullanılan kriterler | |
6) | Prebiyotikler ve sinbiyotikler | |
7) | Probiyotiklerin etki mekanizmaları | |
8) | Probiyotik süt ve ürünleri | |
9) | Probiyotik diğer gıdalar | |
10) | İlaç sanayinde Probiyotik kullanımı | |
11) | Probiyotiklerin immün sistem üzerinde etkileri | |
12) | Psikobiyotikler | |
13) | Çeşitli hastalıkların tedavisinde Probiyotik kullanımı -I (ALERJİ, OBEZİTE, DEPRESYON VS.) | |
14) | Çeşitli hastalıkların tedavisinde Probiyotik kullanımı -II |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Ed. Mustafa Akçelik, Pınar Şanlıbaba, Nefise Akçelik, Başar Uymaz Tezel, Probiyotik Yüzyılı, Gazi Kitabevi, Ankara,2020 2. Ed Yong, Mikrobiyota, Domingo Yayınevi, 2018 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Ed. Mustafa Akçelik, Pınar Şanlıbaba, Nefise Akçelik, Başar Uymaz Tezel, Probiyotik Yüzyılı, Gazi Kitabevi, Ankara,2020 2. Ed Yong, Mikrobiyota, Domingo Yayınevi, 2018 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Eczacılık alanındaki güncel bilimsel bilgiye ulaşabilir, değerlendirir ve uygular. | 3 |
2) | İlaç ile ilgili her konuda hasta, sağlık personeli ve topluma bilgi aktarır. | 3 |
3) | İlaç etkin maddelerinin terapötik etkileri ilaç şekilleri, farmakokinetik özellikleri, stabilitesi geçimsizlikleri konusunda gerekli bilgiye sahiptir ve bu bilgileri kullanabilir. | 1 |
4) | İlaçla ilgili tüm ürünlerin kalite güvencesi konularını ve süreçlerini tanır, kontrolü ve standardizasyonunu yapar. | 2 |
5) | İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanıma sahiptir, akılcı ve güvenli ilaç kullanımı konusunda, danışmanlık yapar, farmakovijilans uygulamalarını destekler. | 2 |
6) | Doğal ve sentetik ilaç hammaddelerinin üretimi, üretim teknolojileri konusunda bilgi sahibidir. | 2 |
7) | İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin işleyişi, sürdürülmesi ve patolojisi ile ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibidir. | 1 |
8) | Farmasötik ve kozmetik ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgiye ve uygulama becerilerine sahiptir. | 2 |
9) | Hastanede eczacılık hizmetleri kapsamında yer alan tüm konuları planlar ve uygular. | 2 |
10) | İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma, patent ve farmakoekonomi konuları hakkında bilgi sahibidir. | 1 |
11) | Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanımlıdır, sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | 1 |
12) | Temel ve uygulamalı fen bilimlerini eczacılık meslek uygulamaları ile birleştirerek eczacılık alanında kullanır. | 2 |
13) | Farmasötik, biyoteknolojik ve radyofarmasötik ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, toksikolojik analizleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahiptir. | 2 |
14) | Eczacılık alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır. | 2 |
15) | İletişimsel, yönetsel ve sosyal beceriler açısından meslektaşları ve diğer sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışacak gerekli yeterliliklere sahiptir. | 3 |
16) | Tıbbi bitkiler, bitkisel destek ürünleri ve gıda takviyeleri hakkında danışmanlık yapar. | 3 |
17) | Farmasötik bakım uygulamalarını bilir, ilaç etkileşimlerini anlayıp değerlendirir. | 1 |
18) | İlaçlar ve diğer kimyasal maddelerin kullanımı ve laboratuvar uygulamasıyla ilgili riskleri bilir. | 2 |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 | ||||
Sunum / Seminer | 4 | 1 | 4 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 90 |