Beslenme ve Diyetetik (Doktora)
Doktora TYYÇ: 8. Düzey QF-EHEA: 3. Düzey EQF-LLL: 8. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BES855
Course Name: Gıda Güvenliği
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
10
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Doktora TYYÇ:8. Düzey QF-EHEA:3. Düzey EQF-LLL:8. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler): Prof.Dr. Özer Ergün
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemiyle uygun ürün ve hizmet üretiminin sağlanması için üretim aşamasından, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar olan tüm aşamalar hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriği: Bu ders gıda sektöründe hijyen, gıda güvenliği, gıda sektöründe tehlikeli maddeler ön koşul proğramları (GMP, GHP, GSP vb.), HACCP sistemi, BRC ve IFS sistemi ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve standardının getirdiği değişiklikler, HACCP ve ISO 22000 el kitabı, gıda güvenliği yönetim sisteminin sektöre uygulanması, kalite yönetim sistemine giriş, kalite yönetim sistemleri, kalite yönetim sistemlerinin gıda sektörüne uygulanması, ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikleri içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinebilme.
2) ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenebilme.
3) ISO22000:2005, HACCP, IFS ve BRC arasındaki ilişkiyi tanıyabilme.
4) ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardına göre kalite yönetim sistemini planlama, yürütme, rapor etme ve takip etme becerisi kazanabilme.
5) Profesyonel çalışma alanlarında gıda güvenliği sistemleri açısından uygun olmayan durumları farkedebilme ve üstesinden gelebilme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda sektöründe hijyen -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
2) Gıda güvenliği -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
3) Gıda sektöründe tehlikeli maddeler -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
4) Ön koşul programları (GMP, GHP, GSP vb.) -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
5) HACCP sistemi -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
6) BRC ve IFS sistemi -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
7) ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
8) ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardının getirdiği değişiklikler -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
9) Gıda güvenliği yönetim sisteminin sektöre uygulanması -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
10) Kalite yönetim sistemine giriş -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
11) Kalite yönetim sistemleri -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
12) Kalite yönetim sistemlerinin gıda sektörüne uygulanması -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
13) ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikler -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
14) Sunumlar -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022. -ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015. doi:10.35864/evmd.513364-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022. -KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022.
-ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015.
-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022.
-KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.
Diğer Kaynaklar: -ARTIK NEVZAT ŞNSAE. Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Hacı Bayram Veli Üniversitesi; 2018. Accessed February 23, 2022.
-ÇOPUROĞLU G, KASIMOĞLU DOĞRU A, AYAZ ND. Türk gıda mevzuatında risk analizi. 2015.
-Türkmenoğlu E, Yaşar A. Avrupa Birliği Gıda Mevzuatı ve Türkiye’deki Durum. 2008. Accessed February 23, 2022.
-KAYA M, KABAN G. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi.; 2009. Accessed February 23, 2022.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 18 252
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 296