BYM462 Blokzincir Teknolojisi ve UygulamalarıKurumsal BilgilerAkademik Programlar Bilgisayar MühendisliğiÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Bilgisayar Mühendisliği

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BYM462
Course Name: Blokzincir Teknolojisi ve Uygulamaları
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
6
Öğretim Dili:
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Alan Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi NAZLI TOKATLI
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi Kemal Çağrı Serdaroğlu
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Blockzincir, merkez bankalarından bağımsız olarak çıkarılan ve aracılara ihtiyaç duymadan ödeme yapmak için kullanılabilen bir kriptopara birimi olan Bitcoin'in teknolojik temeli olarak öne çıktı. O zamandan beri, blokzincir teknolojisi, yapılacak işlemleri otomatikleştiren akıllı sözleşmeler, ek kriptopara birimleri ve kripto-varlıklar, yeni iş girişimleri için fon toplamadan, büyük mühendislik projelerinde güven ve şeffaflık sağlamaya kadar her şeyi kapsayan uygulamalar oluşturmamıza izin veren platformlara yol açtı. Teknoloji hala oldukça yeni ve yenilikçi uygulamalar geliştirilmeye ve piyasalarda test edilmeye devam ederken, sorunlar ortaya çıktığında teknolojik düzeltmelere ihtiyaç duyulabilir. Kriptopara işlemleri bağlamındaki anonimlik dolandırıcılığa da yer veriyor ve bu yüzden vergi daireleri ve piyasa düzenleyicileri bu tür finansal uygulamaları regule etmeye eğilim gösteriyorlar. Buna rağmen, blokzincir teknolojisi işin yürütülme ve ödemelerin yapılma şeklini değiştirme potansiyeline sahip olan temel bir innovasyondur. Bu ders öğrencilere blokzinciri ve kriptopara birimlerinin altında yatan teknolojik kavramları ve ortak blokzinciri platformları ve kriptopara piyasaları dahil olmak üzere blokzincirinin dijital ekonomi uygulamalarını tanıtmak amacıyla tasarlanmıştır.
Dersin İçeriği: Blokzincirine giriş, dağıtık sistem yapıları, akıllı sözleşme sistemleri, dijital para ve dijital ekonomi kavramları, Python ile programlama, blokzinciri temelleri, kriptopara birimleri için blokzincirleri, blokzinciri platformları, diğer blokzinciri uygulamaları ve kriptopara piyasaları.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Dağıtık sistem yapılarının neler olduğunu tanımlayabilir ve Bbokzincir yapısını ifade edebilir.
2) Blok zincir uygulamalarına dair fikir sahibi olabilir ve akıllı kontrat sistemleri konusunda bilgi sahibi olabilir.
3) Dijital para ve dijital ekonomi kavramlarını tanımlayabilir ve merkezileştirilmiş güven ve takas sistemleri programlamasını anlayabilir.
4) Yeni tip dijital platformlar tasarlayabilir ve Blokzincir üzerine gelecek fırsatları keşfedebilir.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Ders konularına genel bakış ve Bilgisayar ve Ağa Giriş Ders notlari ve ders kitabı
1) Ders konularına genel bakış ve Bilgisayar ve Ağa Giriş Ders notlari ve ders kitabı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Tiana Laurence, Blockchain For Dummies, Wiley.
Kiana Danial, Cryptocurrency Investing For Dummies, Wiley.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2) Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3) Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4) Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5) Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6) Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7) Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8) Mühendislik uygulamalarının küresel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik gibi öncelikli konular üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık
9) Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10) Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11) İstenilen gereksinimleri karşılayacak sistemleri tasarlayabilme
12) Temel bilimleri Bilgisayar Mühendisliği alanında kullanabilme.
13) Tasarımları, deneysel yöntemler ile destekleyerek uygulayabilme
14) Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev
Uygulama
Sunum
Bilgisayar Destekli Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 10 % 20
Sunum 1 % 10
Ara Sınavlar 1 % 30
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100