Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES101 | ||||
Course Name: | Mesleki Oryantasyon | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | TR | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Mutlu | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı öğrencilere beslenme ve diyetetik bölümü ve anabilim dalları, eğitim süreci/müfredatı, meslek uygulamaları, çalışma alanları, meslek etiği konularında bilgi ve beceri kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği: | Bu ders Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı, mesleki etik ve deontoloji kavramları, ders programları, öğrenci sorumlulukları ve yönetmelikler ile diyetisyenlik mesleği, iyi meslek uygulamaları, meslek örgütleri, mesleğin tarihi ve mesleki kaynaklara ulaşım gibi konuları kapsamaktadır. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Diyetisyenlik mesleğini tanımlayabilme. 2) Mesleğin eğitim standartlarını açıklayabilme. 3) Beslenme bilimi ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme. 4) Dünden bugüne beslenme biliminin gelişimini yorumlayabilme. 5) Diyetisyenlik mesleğinin görevlerini, sorumluluklarını ve çalışma alanlarını tanımlayabilme 6) Diyetisyenlerin çalışma alanlarına göre görevlerini açıklayabilme. 7) Meslekte uzman kişilerle tanışabilme. 8) Ulusal ve uluslararası mesleki kurum, kuruluş ve örgütlerin aktivitelerini değerlendirebilme. 9) Bölüme ilişkin temel bilgileri, kaynakları ve mesleki yönetmelikleri açıklayabilme 10) Meslek etiğine ilişkin temel bilgileri tartışabilme. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma | |
2) | Beslenme ve Diyetetik Eğitimİ-Öğretimi | |
3) | Diyetisyenin Resmi Belgelerdeki Yeri, Tanımı, Görevleri | |
4) | Diyetisyenlerin Çalışma Alanları, Besin ve Beslenme Alanında Bilgi ve Beceriler | |
5) | Diyetisyenin Temel ve Mesleki Özellikleri, Görev ve Yetkileri | |
6) | Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin Kuruluşu ve Çalışmaları | |
7) | Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi | |
8) | Diyetisyenin Kariyer Süreci | |
9) | Yetişkinlerin Beslenme Bakımı-Klinik Diyetisyen | |
10) | Toplum Diyetisyeni | |
11) | Diyetisyen ve Toplu Beslenme Sistemleri | |
12) | Eğitmen Olarak Diyetisyen | |
13) | Etik Kavramı ve Meslek Etiği Diyetisyenlik Meslek Etiği ve Önemi | |
14) | Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği |
Ders Notları / Kitaplar: | -Nevin Şanlıer & Yasemin Akdevelioğlu, Beslenme Eğitimi, Hedef Yayınları1. baskı, 2019 Ankara. -Sağlıklı beslenme. Editör : Hasan Hüseyin Eker, Ayşe Güneş Bayır. Nobel Tıp. İstanbul. 2015. ISBN: 9786053351641 -Baysal, A. Genel Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi. 2007. ISBN: 9757527076. |
Diğer Kaynaklar: | -Nevin Şanlıer & Yasemin Akdevelioğlu, Beslenme Eğitimi, Hedef Yayınları1. baskı, 2019 Ankara. -Sağlıklı beslenme. Editör : Hasan Hüseyin Eker, Ayşe Güneş Bayır. Nobel Tıp. İstanbul. 2015. ISBN: 9786053351641 -Baysal, A. Genel Beslenme. Hatipoğlu Yayınevi. 2007. ISBN: 9757527076. |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. | 3 |
2) | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. | 3 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | 3 |
4) | Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. | 3 |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. | 3 |
6) | Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. | 3 |
7) | Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. | 3 |
8) | Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. | 3 |
9) | Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. | 3 |
10) | Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
11) | Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. | 3 |
12) | Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. | 3 |
13) | Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. | 3 |
14) | Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. | 3 |
15) | Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. | 3 |
16) | Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. | 3 |
17) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. | 3 |
18) | Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. | 3 |
19) | Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. | 3 |
20) | Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | 3 |
Ders |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 1 | 14 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 1 | 14 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 30 |