BES204 Besin Kimyası IIKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BES204
Course Name: Besin Kimyası II
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
4
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi KADRİYE TÜRKEŞSİZ
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı besin kimyası ve analizlerine yönelik temel kavram ve uygulamaları besinlerin duyusal değerlendirilmesi, besinin yapısında oluşan değişimleri gözlemeye yönelik pratik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders; besin kalitesi ve etkileyen etmenler, besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri, besinlerde bulunan doğal pigmentler, besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri, besin katkı maddeleri, gıda boyaları, koruyucu maddeler vb., fonksiyonel besinler: tanımı, pre ve probiyotikler, bitkisel fonksiyonel besinler, fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler, soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları, yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları, et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları, baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları, çay, kahve, kakao ve çikolatanın özellikleri ve fonksiyonları konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Besin kalitesini etkileyen etmenleri açıklayabilme.
2) Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemleri açıklayabilme.
3) Besinlerde bulunan pigmentleri, tat ve koku ögelerini, katkı maddelerinin özelliklerini ve fonksiyonlarını açıklayabilme.
4) Fonksiyonel besinleri tanımlayabilme.
5) Bazı besin gruplarında (sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, baklagiller, çay, kahve, kakao ve çikolatada) bulunan ögeleri, özellikleri ve fonksiyonları açıklayabilme.
6) Besin kimyası ve analizlerine yönelik uygulamalar (besinlerde gerçekleşen kimyasal değişiklikler, kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar) hakkında bilgi sahibi olabilme.
7) Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemlerini tanımlayabilme.
8) Besinlerde bulunan doğal pigmentler, tat ve koku ögelerini tanımlayabilme.
9) Besin katkı maddeleri, gıda boyaları, koruyucu maddeler hakkında bilgi sunabilme.
10) Besinlerin yapısını ve besin analiz yöntemlerini beslenme ile ilişkilendirebilme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Besin kalitesi ve etkileyen etmenler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
1) Besin kalitesi ve etkileyen etmenler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
1) Besin kalitesi ve etkileyen etmenler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
2) Besin kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan analiz yöntemleri -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
3) Besinlerde bulunan doğal pigmentler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
4) Besinlerde bulunan tat ve koku ögeleri -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
5) Besin katkı maddeleri: gıda boyaları, koruyucu maddeler vb. -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
6) Prebiyotikler ve probiyotikler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
7) Fonksiyonel besinler, tanımı -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
8) Bitkisel fonksiyonel besinler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
9) Fonksiyonel besinler: genetiği değiştirilen besinler -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
10) Soya, mısır, buğdayın özellikleri ve fonksiyonları -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
11) Yumurta, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
12) Et ve ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
13) Baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
14) Çay, kahve, kakao ve çikolatanın özellikleri ve fonksiyonları -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253. -Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407. -Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253.
-Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407.
-Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859
Diğer Kaynaklar: -Gıda Kimyası, Arsan Bilişli, 2012 ISBN: 9789445660253.
-Gıda Kimyası, Mehmet Demirci, 2020. ISBN: 9786058026407.
-Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2021. ISBN: 9789754913859

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. 3
3) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. 3
4) Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. 3
5) Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. 3
6) Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. 3
7) Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. 3
8) Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. 3
9) Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. 3
10) Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
11) Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. 3
12) Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. 3
13) Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. 3
14) Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. 3
15) Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. 3
16) Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. 3
17) Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. 3
18) Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. 3
19) Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. 3
20) Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.)

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Laboratuvar 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 114