Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES305 | ||||
Course Name: | Toplu Beslenme Sistemleri I | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | TR | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr. Üyesi Ezgi Sakar Schoinas | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Toplu beslenme sistemlerinin önemi, Toplu beslenme sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane organizasyonu planlaması, TBS’de kullanılan araç gereçler, menü planlanması, yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri geliştirilmesi ve denetimi, satın alma ve depolama teknikleri, iş güvenliği. |
Dersin İçeriği: | Bu ders; toplu beslenmenin tanımı, önem, özellikleri, toplu beslenme sistemleri, yeni üretim sistemleri, toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon, toplu beslenme sistemlerinde stratejik yönetim ve kalite iyileştirme stratejileri, insan kaynakları yönetimi, toplu beslenme çalışanlarının organizasyonu, görev tanımları, toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşullar, mutfak ve yemekhane donanımı, toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç-gereçler, yeni teknoloji, menü yönetim ve denetimi I, menü yönetim ve denetimi II, standart yemek tarifeleri, toplu beslenme sistemlerinde oluşan artıklar nedenleri ve önleme yolları, satın alma teknikleri, depolama ilkeleri, toplu beslenme sistemlerinde iş güvenliği; konularını içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sağlıklı, hijyenik ve güvenli besini tanımlar. 2) Toplam kalite yönetimini tanımlar. 3) Yönetim ve organizasyonu tanımlar. 4) İş sağlığı ve güvenliğinin önemini tanımlar. 5) Standart yemek tarifelerini açıklar. 6) Bireylerin veya grupların yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite durumlarını gözeterek menü planlamayı sağlar. 7) Besin üretim zincirinin ‘satın alma, depolama üretim ve servis’ sürecinin nasıl gerçekleştiğini ve bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları açıklar. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon | Kitap Ders Notları |
2) | Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim ve Organizasyon | Kitap Ders Notları |
3) | Toplu Beslenmede Yemek Üretim Yöntemleri | Kitap Ders Notları |
4) | TBS’de Fiziki Koşullar/Mutfak ve Yemekhane Planlama ve Araç-Gereçler | Kitap Ders Notları |
5) | TBS’de Kullanılan Mutfak Araç Gereçleri | Kitap Ders Notları |
6) | TBS’de Kullanılan Mutfak Araç Gereçleri | Kitap Ders Notları |
7) | Menü planlama, Menü yönetim ve denetimi | Kitap Ders Notları |
8) | Ara sınav | Kitap Ders Notları |
9) | Menü planlama, Menü yönetim ve denetimi | Kitap Ders Notları |
10) | TBS’de Satın Alma/ Depolama / Hazırlama ve Pişirme Yöntem ve İlkeleri | Kitap Ders Notları |
11) | TBS’de Satın Alma/ Depolama / Hazırlama ve Pişirme Yöntem ve İlkeleri 2 | Kitap Ders Notları |
12) | Yiyecek Ve İçecek Servisi | Kitap Ders Notları |
13) | TBS’de Beslenme Sistemlerinde Besin Güvenliği Sistemleri HİJYEN/HACCP/İSO 22000 | Kitap Ders Notları |
14) | TBS’de İş Sağlığı ve Güvenliği | Kitap Ders Notları |
15) | Final Haftası | Kitap Tüm Ders Notları |
16) | Final Haftası | Kitap Tüm Ders Notları |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. | 3 |
2) | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. | 3 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | 3 |
4) | Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. | 3 |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. | 3 |
6) | Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. | 3 |
7) | Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. | 3 |
8) | Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. | 3 |
9) | Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. | 3 |
10) | Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
11) | Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. | 3 |
12) | Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. | 3 |
13) | Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. | 3 |
14) | Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. | 3 |
15) | Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. | 3 |
16) | Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. | 3 |
17) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. | 3 |
18) | Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. | 3 |
19) | Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. | 3 |
20) | Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | 3 |
Anlatım | |
Ders | |
Laboratuvar | |
Okuma | |
Uygulama (Modelleme, Tasarım, Maket, Simülasyon, Deney vs.) |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) | |
Uygulama | |
Gözlem |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 36 | 3 | 108 | ||||
Laboratuvar | 12 | 1 | 12 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 122 |