KRY102 Kariyer PlanlamaKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: KRY102
Course Name: Kariyer Planlama
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi ZEYNEP KARSLIOĞLU ARISOY
Dersi Veren(ler): ZEYNEP KARSLIOĞLU ARISOY
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Derin amacı öğrencinin tüm yaşamı boyunca edinmesi gereken bilgi ve becerileri kariyerinin başında alması, çalışma hayatında bunları tatbik edebilme becerisine sahip olmasıdır.
Dersin İçeriği: Dersin konuları kariyer kavramı, kariyer gelişimi, kariyer planlamasının prensipleri, kariyer yönetimi ile ilgili kazanılan nosyonlar yardımıyla iş hayatında ilgili sorunları daha iyi kavrayabilme, çözüm geliştirebilme becerisi, özgeçmiş çeşitlerini keşfedebilme ve özgeçmiş hazırlayabilme, görüşmeye hazırlık ve görüşme aşamaları, iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar,
karakter özelliklerinin meslek seçimine etkileri, kariyer planı geliştirebilme ve yaşam boyu kariyer planlaması yapabilmedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrenciler dersin sonunda çalışma hayatında karşılaşacakları sorun ve konuları dersin sonunda öğrenmiş olmaktadırlar.
2) Çalışma hayatına atılmadan gereken kazanımları öğrenir, karşılaşacakları konu ve sorunları öğrenmektedirler.
3) Öğrenciler kendi branşlarında geleceğe dönük alınması gereken yetkinlikleri kazanmış olacaklardır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dersin amaç ve kapsamının açıklanması, ders kaynaklarının anlatılması Gerekli değil
2) Kariyer, kariyer yönetimi, yetenek, yetkinlik kavramlarının açıklanması Hazırlanan Sunum Dosyası
3) Öğrencilere eğitimlerine katkı sağlayacak değişim programları hakkında bilgi verilmesi Değişim programlarını içeren sunum dosyası
4) Kişisel iletişimin önemi, resmi yazışma kültürü, sosyal platformların kullanımı Örnek Yazışmalar
5) Sektörün beklentisi, yeni mezun öğrenciler için kariyer fırsatları oluşturabilecek sunum yapılması Sektörel bilgi sunum dosyası
6) Kariyer yolculuğu anlamı, kendini tanıma ve eksik yönlerini belirleyerek tamamlama Gerekli değil
7) Özel ve Kamu kuruluşlarının öğrencilerin kariyer planları üzerindeki etkileri Sektörel Bilgiler
8) Etkili konuşma ve etkili sunum teknikleri hakkında bilgiler verilmesi Etkili konuşma sunumu
9) Özgeçmiş (CV) ve özgelecek hazırlama, kapak yazısı hazırlama workshop Etkili Özgeçmiş Hazırlama
10) Ara sınav ve değerlendirmesi Gerekli değil
11) Mülakat teknikleri ve sınıfta örnek mülakat yapılması Mülakat Teknikleri Sunum
12) Akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler için burslar ve sınavlar hakkında bilgi verilmesi Akademik kariyer ve programlar hakkında sunum
13) Girişimcilik konusunda alanında örnek kişilerin tecrubeleri hakkında bilgi aktarımı Girişimcilik sunum
14) Final ve dönem projesi Gerekli değil

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: Ders boyunca her öğrencinin belirlenen bir konuda sunum hazırlaması ve sunması, örnek bir mülakata katılması sağlanmaktadır. Ayrıca kendi özgeçmişlerini hazırlamaları istenmektedir.
Diğer Kaynaklar: KİTAP : KARİYER PLANLAMASI VE YÖNETİMİ: Meslek Adayları İçin Yol Rehberi
KİTAP : ETKİLİ ÖZGEÇMİŞ HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
WEB : LİNKEDIN

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır.
3) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir.
4) Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır.
5) Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir.
6) Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır.
7) Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir.
8) Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir.
9) Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır.
10) Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
11) Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar.
12) Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır.
13) Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar.
14) Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular.
15) Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir.
16) Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular.
17) Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler.
18) Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur.
19) Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır.
20) Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Alan Çalışması
Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Ödev
Proje Hazırlama
Örnek olay çalışması

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Sözlü sınav
Ödev
Uygulama
Gözlem
Bireysel Proje
Grup Projesi
Sunum
Raporlama
Tez Sunma

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Devam 1 % 0
Ödev 1 % 0
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı İş Yükü
Ders Saati 14 14
Ara Sınavlar 2 2
Final 1 1
Toplam İş Yükü 17