SBF203 Temel İmmünolojiKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: SBF203
Course Name: Temel İmmünoloji
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu dersin amacı temel immünolojik kavramları tanıtmak, enfeksiyonlara karşı savunma ve hastalıklardan korunma mekanizmalarını öğretmek, serolojik tanı yöntemlerinin ve testlerinin uygulama becerilerini öğrencilere kazandırmaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders immünite kavramı, bağışıklık sistemi ve ilgili organlar, bağışıklık sistemi tipleri, bağışıklık sisteminin elemanları, immün yetmezlik, aşılama ve aşı çeşitleri konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Temel immünoloji ile ilgili kavramları açıklayabilme.
2) Antijenler ve antikorlar ile ilgili testler hakkında bilgi sahibi olabilme.
3) Enfeksiyonlara karşı savunma sisteminin temel bağışıklık mekanizmalarını açıklayabilme.
4) Aktif bağışıklık ve pasif bağışıklığı tartışabilme.
5) Bağışık yanıt mekanizmalarını açıklayabilme.
6) İmmün yetmezlik, bağışıklık sisteminin baskılanması kavramlarını açıklayabilme.
7) Bağışıklık sisteminin yetmezliğini ve güçlendirme yollarını tartışabilme.
8) Aşı ve serum çeşitlerini tanımlayabilme, aralarındaki farkları açıklayabilme.
9) Mikroorganizmalardan kaynaklı hastalıklara karşı farkındalık kazanabilme.
10) İmmünolojik parametrelerin biyoteknolojik araçlar olarak kullanılabilme bilgisi ve ulusal ve uluslararası sonuçları takip edebilme

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Bağışıklık sistemine genel bakış
2) Bağışıklık sisteminin hücreleri ve organları
3) Antijen ve antikorlar
4) İmmunoglobilin genleri
5) Antijen ve antikor interaksiyonu
6) Majör histokompatibilite kompleksi
7) T hücreleri
8) B hücreleri
9) Sitokinler
10) Bulaşıcı hastalıklarda bağışıklık cevabı
11) AIDS ve diğer bağışıklık bozuklukları
12) Kanser ve bağışıklık sistemi
13) Hücre öldürme; fagositoz ve hücre dışı öldürme
14) Plazma proteinleri biyokimyasal izlenmesi

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Temel immünoloji : immün sistemin fonsiyonları ve bozuklukları / Abul K Abbas, Andrew H. Lichtman ; Editör : Yıldız Camcıoğlu, Günnur
Deniz
-Lippincott görsel anlatımlı çalışma kitapları : immünoloji. Thao Doan, Roger Melvold, Susan Viselli, Carl Waltenbaugh ; Çeviri : Günnur Deniz,
Gaye Erten,Yıldız Camcıoğlu. Nobel Tıp. İstanbul. 2014. ISBN: 9786053350149
-Abbas, Abul K. Basic immunology : functions and disorders of the immune system. Saunders Elsevier. 2009. ISBN: 9781416046882
Diğer Kaynaklar: -Temel immünoloji : immün sistemin fonsiyonları ve bozuklukları / Abul K Abbas, Andrew H. Lichtman ; Editör : Yıldız Camcıoğlu, Günnur
Deniz
-Lippincott görsel anlatımlı çalışma kitapları : immünoloji. Thao Doan, Roger Melvold, Susan Viselli, Carl Waltenbaugh ; Çeviri : Günnur Deniz,
Gaye Erten,Yıldız Camcıoğlu. Nobel Tıp. İstanbul. 2014. ISBN: 9786053350149
-Abbas, Abul K. Basic immunology : functions and disorders of the immune system. Saunders Elsevier. 2009. ISBN: 9781416046882

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. 3
3) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. 3
4) Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. 3
5) Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. 3
6) Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. 3
7) Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. 3
8) Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. 3
9) Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. 2
10) Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
11) Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. 2
12) Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. 2
13) Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. 2
14) Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. 2
15) Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. 3
16) Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. 2
17) Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. 3
18) Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. 3
19) Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. 2
20) Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 2

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 86