SMY153 Beslenme Kurumsal BilgilerAkademik Programlar Ağız ve Diş SağlığıÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Ağız ve Diş Sağlığı

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: SMY153
Course Name: Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Beyza Nur Sücüllülü
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi İkbal Süheyla Altay
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin makro ve moleküler besin öğelerini ve bunların sağlıklı beslenme ve hastalıklarla ilişkisini öğrenebilmeleri, yeterli ve dengeli beslenme esaslarını uygulamaları ve uygulatmalarıdır.
Dersin İçeriği: Bu ders, beslenme ve sağlık, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, enerji metabolizması, sindirim faaliyetleri, kanser, depresyon, yaşlılık, kronik hastalıklarda beslenme bilgilerini içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrencilerin beslenme temel konu ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olabilmesi.
2) Öğrencilerin beslenmenin önemi anlayabilmesi, besin elemanlarının eksikliğinde karşılaşılan problemleri kavrayarak çözüm yolları tasarlayabilmesi, besinlerin sindirim, emilim süreçlerini öğrenebilmesi ve beslenme ile sağlık ilişkisini kurarak analiz yeteneği kazanabilmesi.
3) Programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilerin gelecekte mesleki bilgi ve becerilerini beslenme bilimi üzerine bilgileri ile harmanlayarak kullanabilmeleri.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenmeye Giriş -
2) Karbonhidratlar -
3) Proteinler -
4) Lipitler -
5) Su ve Mineraller -
6) Vitaminler -
7) Besin Destekleri -
8) Anne ve Çocuk Beslenmesi -
9) Kronik Hastalıklarda Beslenme -
10) Yaşlılıkta Beslenme -
11) Depresyon ve Beslenme -
12) Kanser ve Beslenme -
13) Otizm ve Beslenme -
14) Besinler ve Diyet Planlama -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Baysal, A. 2009. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları. 93, 12. Baskı, Ankara.
Vinood B. PatelVictor R. Preedy. 2019. Handbook of Nutrition, Diet, and Epigenetics-Hekim, N., Alkan, ŞŞ. 2017. Bağışıklık Bilimi. Nobel Tıp Kitapevi.-Tetik, Ş. 2020. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitapevi.-Sven Schulz. Nutrition: Infants, Children and Adults [Internet]. New York: SNOVA; 2020 [cited 2022 Feb 3]. (Nutrition and Diet Research
Progress Ser)
Diğer Kaynaklar: -Baysal, A. 2009. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları. 93, 12. Baskı, Ankara.
Vinood B. PatelVictor R. Preedy. 2019. Handbook of Nutrition, Diet, and Epigenetics-Hekim, N., Alkan, ŞŞ. 2017. Bağışıklık Bilimi. Nobel Tıp Kitapevi.-Tetik, Ş. 2020. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitapevi.-Sven Schulz. Nutrition: Infants, Children and Adults [Internet]. New York: SNOVA; 2020 [cited 2022 Feb 3]. (Nutrition and Diet Research
Progress Ser)

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Temel düzeyde yabancı dilde iletişim kurabilme.
2) Diş hekimine tüm tedavi sürecinde yardımcı olabilme.
3) Diş hekimliğinin kapsam ve yetki alanlarını bilebilme.
4) Diş hekimliğindeki uzmanlık dallarını ve kapsamlarını öğrenebilme.
5) Hasta kayıt ve arşivleme için bilgisayar ve fotoğrafçılık bilgilerine sahip olabilme.
6) Temel düzeyde Fizyoloji bilgisine sahip olabilme.
7) Temel düzeyde Anatomi bilgisine sahip olabilme
8) Temel düzeyde mikrobiyoloji bilgisine sahip olabilme.
9) Atatürk İlke ve inkılaplarını kavrayabilme
10) Türk Dili kural ve kavramlarına hakim olabilme.
11) Klinik işleyişi ve hasta kayıtı konusunda bilgi sahibi olabilme.
12) Dental radyasyon güvenliği ve radyasyondan korunma kurallarını uygulayabilme ve hastayı, çevreyi ve kendisini koruyabilme.
13) Diş kiniğindeki araç gereç ve malzemeleri tanıma, kullanabilme ve bakımlarını öğrenebilme.
14) Hasta ilişkileri ve hasta hakları konusunda yetkin olabilme.
15) Aseptik çalışma koşullarını sağlayabilme.
16) Klinik düzeni ve temel temizliğini sağlayabilme.
17) Tedavi için gerekli eksik malzemeleri tesbit ve tedarik etme.
18) Çevre koruma ve bilinç ve duyarlılığına sahip olabilme.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 11 5 55
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 85