SMY153 Beslenme Kurumsal BilgilerAkademik Programlar Tıbbi Laboratuvar TeknikleriÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: SMY153
Course Name: Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. Beyza Nur Sücüllülü
Dersi Veren(ler): Dr. Öğr. Üyesi İkbal Süheyla Altay
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrencilerin makro ve moleküler besin öğelerini ve bunların sağlıklı beslenme ve hastalıklarla ilişkisini öğrenebilmeleri, yeterli ve dengeli beslenme esaslarını uygulamaları ve uygulatmalarıdır.
Dersin İçeriği: Bu ders, beslenme ve sağlık, karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, enerji metabolizması, sindirim faaliyetleri, kanser, depresyon, yaşlılık, kronik hastalıklarda beslenme bilgilerini içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Öğrencilerin beslenme temel konu ve kavramlar hakkında bilgi sahibi olabilmesi.
2) Öğrencilerin beslenmenin önemi anlayabilmesi, besin elemanlarının eksikliğinde karşılaşılan problemleri kavrayarak çözüm yolları tasarlayabilmesi, besinlerin sindirim, emilim süreçlerini öğrenebilmesi ve beslenme ile sağlık ilişkisini kurarak analiz yeteneği kazanabilmesi.
3) Programlarını başarı ile tamamlayan öğrencilerin gelecekte mesleki bilgi ve becerilerini beslenme bilimi üzerine bilgileri ile harmanlayarak kullanabilmeleri.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenmeye Giriş -
2) Karbonhidratlar -
3) Proteinler -
4) Lipitler -
5) Su ve Mineraller -
6) Vitaminler -
7) Besin Destekleri -
8) Anne ve Çocuk Beslenmesi -
9) Kronik Hastalıklarda Beslenme -
10) Yaşlılıkta Beslenme -
11) Depresyon ve Beslenme -
12) Kanser ve Beslenme -
13) Otizm ve Beslenme -
14) Besinler ve Diyet Planlama -

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Baysal, A. 2009. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları. 93, 12. Baskı, Ankara.
Vinood B. PatelVictor R. Preedy. 2019. Handbook of Nutrition, Diet, and Epigenetics-Hekim, N., Alkan, ŞŞ. 2017. Bağışıklık Bilimi. Nobel Tıp Kitapevi.-Tetik, Ş. 2020. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitapevi.-Sven Schulz. Nutrition: Infants, Children and Adults [Internet]. New York: SNOVA; 2020 [cited 2022 Feb 3]. (Nutrition and Diet Research
Progress Ser)
Diğer Kaynaklar: -Baysal, A. 2009. Beslenme. Hatiboğlu Yayınları. 93, 12. Baskı, Ankara.
Vinood B. PatelVictor R. Preedy. 2019. Handbook of Nutrition, Diet, and Epigenetics-Hekim, N., Alkan, ŞŞ. 2017. Bağışıklık Bilimi. Nobel Tıp Kitapevi.-Tetik, Ş. 2020. Beslenme Biyokimyası. Nobel Tıp Kitapevi.-Sven Schulz. Nutrition: Infants, Children and Adults [Internet]. New York: SNOVA; 2020 [cited 2022 Feb 3]. (Nutrition and Diet Research
Progress Ser)

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) To be able to maintain and use basic information and communication technologies by using tools and equipment related to the field.
2) To be able to define and analyze the problems in the field, to offer evidence-based solutions and to share them with others
3) To be able to determine the needs in line with the requirements for the functioning of the laboratory, to plan activities for development.
4) To be able to comprehend the importance of lifelong learning, to identify and meet learning needs, to constantly renew oneself by following the developments in science and technology
5) To know the concepts of occupational safety, environmental protection, quality and patient safety and to be able to fulfill their requirements.
6) Being aware of their legal responsibilities as a health personnel, to be able to independently interpret the basic level studies in the field.
7) To be able to interpret scientific data with a critical approach by using the knowledge gained in the field
8) To be able to act by considering socio-cultural characteristics and universal ethical values.
9) Being able to act in line with these principles by protecting the ethical principles and standards required by their profession.
10) Being able to communicate accurately, clearly, honestly and openly with patients, their relatives and colleagues, and to convey their thoughts and information through written and verbal communication.
11) To be able to take necessary precautions in accordance with laboratory safety and protection rules in the field of Medical Laboratory Techniques.
12) To be able to take necessary precautions in accordance with laboratory safety and protection rules in the field of Medical Laboratory Techniques.
13) To be able to follow the information in the field and communicate with colleagues by using English at A2 General Level.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 11 5 55
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 85