SBF258 Sürdürülebilir BeslenmeKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: SBF258
Course Name: Sürdürülebilir Beslenme
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. HANDAN IŞIKLAR
Dersi Veren(ler): Handan Işıklar Arıca
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sürdürülebilirlik hakkında farkındalık sağlanması, sürdürülebilir beslenmenin bireysel ve çevresel açıdan öneminin anlaşılması, sürdürülebilir beslenme modellerini incelemek, sürdürülebilir beslenmenin toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve beslenmenin geleceği konusunda fikir sahibi olmak
Dersin İçeriği: Sürdürülebilir beslenme, beslenme ve sağlık ilişkisi, besin zincirleri ve besin ağı, endüstriyel gıda üretiminin sağlık ve çevre üzerindeki etkileri, gıdaların karbon ve su ayak izleri, gıda güvenliği ve gıda güvencesi kavramları, yetersiz beslenme ve aşırı beslenmenin sağlık etkileri, gıda israfı, gıda atıkları ve değerlendirilmesi, geleceğin alternatif besinleri üzerine çalışmalar

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Sürdürülebilirlik hakkında farkındalık sağlanması, sürdürülebilir beslenmenin bireysel ve çevresel açıdan öneminin anlaşılması, sürdürülebilir beslenme modellerini incelemek, sürdürülebilir beslenmenin toplum sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek ve beslenmenin geleceği konusunda fikir sahibi olmaktır.
1) 1) Sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir beslenme hakkında güncel bilgileri öğrenir. 2) Bireysel ve toplumsal aktivitelerin çevre ve besin ağı üzerindeki etkilerini farkeder.
2) 1) Gıda güvenliği, gıda güvencesi, beslenme ve sağlık ilişkisini sürdürülebilirlik açısından yorumlayabilir.
3) Bireysel ve toplumsal aktivitelerin çevre ve besin ağı üzerindeki etkilerini farkeder.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Giriş- Sürdürülebilirlik Kavramı, Gelişimi ve Tanımları
2) Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gıda Güvenliği Gıda Güvencesi Gıda Egemenliği Kavramı Küresel Gıda Sorunları: Gıda Erişilebilirliği ve Gıda Adaleti Sağlıklı Kaliteli Güvenilir Gıda Besin Sistemi ve Küresel Beslenme Sorunları, Gıda ve Su Kaynakları, Besin Zincirleri ve Besin Ağı, Küresel Besin Zinciri Sistemi
3) Çevre ve Besin Ağı İlişkisi Beslenmenin ve Beslenme Sistemlerinin Çevreye Etkileri Küresel İklim Krizi ve Beslenme Sorunları Karşısında Geleceğin Alternatif Besinleri
3) Çevre ve Besin Ağı İlişkisi Beslenmenin ve Beslenme Sistemlerinin Çevreye Etkileri Küresel İklim Krizi ve Beslenme Sorunları Karşısında Geleceğin Alternatif Besinleri Pubmed makale taraması
4) Gıdalarda Karbon ve Su Ayak İzi
4) Gıdalarda Karbon ve Su Ayak İzi
5) Beslenme ve Sağlık İlişkisi /Akdeniz Beslenmesi
5) Beslenme ve Sağlık İlişkisi /Akdeniz Beslenmesi
6) Alternatif Gıda Üretim Sistemleri Ekolojik Üretim Örnekleri
7) Sürdürülebilir Beslenme Modelleri-I Akdeniz Tipi Beslenme
8) Ara sınav
9) Sürdürülebilir Beslenme Modelleri- II- Barilla Çift Piramit Beslenme Modeli- DASH (Dietary Approach to Stop Hypertansion) Diyeti
10) Sürdürülebilir Beslenme Modelleri- III- Yeni Nordik Diyeti- Vejetaryen ve Vegan Diyet Modeli- Flexitarian Diyet
11) Gıda İsrafı ve Önlemleri, Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi
12) Ulusal ve Uluslararası Sürdürülebilir Beslenme Çalışmaları
13) Tüm dönem tekrarı
14) Final sınavı

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: - Sustainable Nutrition in a Changing World-Springer
Diğer Kaynaklar: - https://www.eatright.org/food/planning/food-security-and-sustainability/sustainable-eating
- https://www.fao.org/interactive/hunger-map-light/en/
- https://www.fao.org/3/cc3017en/cc3017en.pdf
- Sustainable Nutrition in a Changing World-Springer
- Burlingame, Barbara A - Sustainable diets_ linking nutrition and food systems-CABI (2019)
- BM 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı
- Improving food system sustainability Grid-scale crop layout model

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. 3
3) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. 3
4) Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. 3
5) Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. 3
6) Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. 3
7) Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. 3
8) Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. 3
9) Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. 3
10) Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
11) Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. 3
12) Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. 3
13) Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. 3
14) Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. 3
15) Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. 3
16) Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. 3
17) Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. 3
18) Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. 3
19) Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. 3
20) Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Beyin fırtınası /Altı şapka
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders
Grup çalışması ve ödevi
Okuma

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Grup Projesi
Sunum

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Sunum 1 % 20
Ara Sınavlar 1 % 20
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 30