BES452 Yiyecek İçecek Hizmetleri YönetimiKurumsal BilgilerAkademik Programlar OdyolojiÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Odyoloji

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BES452
Course Name: Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
2
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Bu ders yiyecek içecek hizmet işletmelerinin yönetim, planlama ve organizasyon şekillerini kavrayabilmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Bu ders yiyecek-içecek sektörü, yapılanması, organizasyon yapısı ve görev tanımı, özellikleri, çeşitleri, işletmelerdeki teçhizat ve donanımı, konuk karşılamaları, restoran ön hazırlık işlemleri, servis türleri ve şekilleri, hijyen ve sanitasyon, maliyet kontrolü konularını içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yiyecek içecek işletmelerini tanımlayabilme.
2) Yiyecek içecek işletmelerinin yönetim yapısını açıklayabilme.
3) Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapılarını açıklayabilme.
4) Menü planlaması yapabilme.
5) Mutfak ve yiyecek üretim planlaması yapabilme.
6) Yiyecek içecek servis planını yapabilme.
7) Yiyecek içecek maliyet kontrolünü gerçekleştirebilme.
8) Konuk ile ilişkiler ve şikayetler ile ilgili süreci değerlendirebilme.
9) Yiyecek ve içecek işletmelerinde hijyen ve sanitasyonu denetleyebilme, sağlayabilme.
10) Yiyecek ve içecek hizmetlerinde pazarlama ilkelerini kavrayabilme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin önemi, sınıfları ve işletmeye açılmaları -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
2) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri ve seçimi -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
3) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yatırım maliyetleri -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
4) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin finansmanı -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
5) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin rantabilite hesapları -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
6) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinin organizasyon yapısı -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
7) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
8) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetim fonksiyonları -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
9) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde menü ve servis -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
10) Yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerinde hijyen ve sanitasyon -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
11) Yiyecek içecek döngüsü -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
12) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma, teslim alma, depolama ve depodan ürün çıkarma-I -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
13) Yiyecek içecek işletmelerinde satın alma, teslim alma, depolama ve depodan ürün çıkarma-II -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249
14) Yiyecek içecek maliyet kontrolü -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara. -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık. 2018. ISBN: 9786057928078 -Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara.
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık.
2018. ISBN: 9786057928078
-Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249.
Diğer Kaynaklar: -Sökmen, Alptekin. (2010). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Detay Yayıncılık, Ankara.
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri. Editör : Murat Doğan. Nobel Akademik Yayıncılık.
2018. ISBN: 9786057928078
-Koçak, Nilüfer. Yiyecek İçecek İşletmelerinde Gıda ve Personel Hijyeni. Detay Yayıncılık. ISBN: 9789944223249.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) İşitme ve/veya vestibüler şikayetleri olan hastalara gerekli odyolojik/vestibüler değerlendirmelerini yapabilmek için gerekli bilimsel bilgiyi ve yöntemleri bütünleştirerek kullanabilme.
2) Odyoloji bilimine ait temel bilgileri, genel tıp bilgisi dahilinde uygun olarak yorumlayebilme, hastası için gerekli yaklaşımları tespit edip uygulayabilme.
3) Hastalığa uygun odyolojik test yöntemlerini uygulayabilme.
4) Öğrendiği kuramsal ve uygulamalı bilgilerle odyoloji programını planlayabilme.
5) Sağlık ekibinin üyeleri ve diğer disiplinlerle işbirliği içinde çalışabilme.
6) Odyoloji ile ilgili hizmetlerin etkinliği, devamlılığı ve kalitesinin ölçülmesinin yanı sıra Odyoloji bilimi ile ilgili olarak eğitim ve uygulama çalışmalarında bulunabilme.
7) Gürültülü ortamlarda gürültü ölçümleri yapabilmek ve gürültü seviyesini azaltmak için yapılacak çevresel değişiklikleri düzenlemek, bireysel koruyucuları belirlemek ve uygulamak amacıyla gürültü kontrol programlarının uygulanmasında görev alabilmek.
8) İşitme sağlığının korunması ve işitme kaybının önlenmesi için iş, okul, toplum çevrelerinde gerekli işitme taraması programlarına ilişkin uygulamaların geliştirilmesi, yerleştirilmesi ve koordine edilmesine yönelik çalışmalar yapabilme
9) Mesleki standartların ve politikaların geliştirilmesini sağlayabilme.
10) Rehabilitasyonda uygun gördüğü hastalara Koklear implant, Orta Kulak İmplantı, kemiğe implante edilen işitme cihazları (BAHA) ve Beyinsapı İmplantı gibi uygulamalar konusunda önerilerde bulunarak İmplant Kurulunda yer alabilme.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 2 28
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 86