ANS101 Temel Anestezi IKurumsal BilgilerAkademik Programlar AnesteziÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Anestezi

Önizleme

Önlisans TYYÇ: 5. Düzey QF-EHEA: Kısa Düzey EQF-LLL: 5. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: ANS101
Course Name: Temel Anestezi I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Önlisans TYYÇ:5. Düzey QF-EHEA:Kısa Düzey EQF-LLL:5. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. FATMA KÜBRA ATA
Dersi Veren(ler): Doç. Dr. Tarık Umutoğlu
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Öğrenciye genel anestezi uygulaması ile ilgili bilgi ve beceri kazandırılacaktır.
Dersin İçeriği: Bu ders anestezinin tarihçesi, ameliyathane ortamı, ilişkiler, cerrahi ekip, tehlikeler, anestezinin çalışma alanları; poliklinik, ameliyathane, derleme odası, yoğun bakım, anestezi de kullanılan araç ve gereçleri içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Genel anestezi öncesi hasta değerlendirmesini açıklar.
2) Genel anestezi öncesi malzeme ve hasta hazırlığını listeler.
3) Hastayı monitörize etmek için gerekli basamakları sayar
4) Hava yolu açıklığını sağlamak için yapılan işlemleri listeler.
5) Endotrakeal entübasyon işlem basamaklarını sayar.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Tanımlamalar, Tarihçe, Çalışma Alanları -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi
-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın
-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
2) Anestezi Cihazları Ve Monitorler, Ameliyathane Medikal Gaz Sistemleri -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
3) Genel Anestezide Kullanılan Araç ve Gereçler, Malzeme ve Hasta Hazırlığı -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
4) Anestezi öncesi hastayı değerlendirme -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
5) Temel monitörizasyon teknikleri -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
6) Hasta takibi ve kayıtlar -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
7) Temel Hava yolu Kontrolü -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
8) İleri hava yolu kontrol yöntemleri -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
9) Periferik ve santral damar yolu açma teknikleri -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
10) Serumlar, kan ve kan ürünleri -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
11) Sedatif ve analjezik ilaçlar, Sedoanaljezi uygulaması -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
12) Anestezi indüksiyonu, idame ve sonlandırılması -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
13) Postoperatif Derlenme -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
14) Perioperatif komplikasyonlar -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp -Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi -Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri editörü : Berrin Günaydın-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp
-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp
-Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi
-Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp
Kitapevi
-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri
editörü : Berrin Günaydın
-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.
Diğer Kaynaklar: -Kepekçi, Ali Bestami, Tekniker ve teknisyenler için A’dan Z’ye anesteziyoloji, 2020, Nobel Tıp
-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp
-Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp Kitapevi
-Teknikerler ve Teknisyenler için Anesteziyoloji, Prof. Dr. Güra Çelik, Güneş Tıp Kitapevi Klinik Anesteziyoloji, Lange, Güneş Tıp
Kitapevi
-Klinik anestezi / Editör : Paul G.Barash, Buruce F.Cullen, Robert K. Cahalan, Michael K. Cahalan, M.Christine Stock ; Çeviri
editörü : Berrin Günaydın
-Anestezi teknikerleri için anestezi kitabı, Editör : Ziya Salihoğlu,2014, Nobel Tıp.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) To be able to use the theoretical field knowledge in practical applications 1
2) Ability to control, protect, maintain, prepare for use and use of devices and equipment used in anesthesia and analgesia applications 1
3) To be able to use medical terminology in the field of profession correctly 1
4) Ability to act in accordance with relevant ethical and basic legal responsibilities in the field of profession 1
5) Ability to use information and communication technologies related to the profession 1
6) Evaluating and analyzing occupational data with basic knowledge and skills in the field 1
7) Demonstrate awareness, approach and practice skills in cardiopulmonary resuscitation when necessary 1
8) Being able to make all the preparations in the patient and operating room before anesthesia 1
9) To be able to follow up the patient under the control of the anesthesiologist and be aware of their professional responsibilities during the application of anesthesia. 1
10) Ability to evaluate the patient's vital functions during the termination of anesthesia 1
11) Collaboration with the anesthesiologist in basic and advanced life support practices 1

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Beyin fırtınası /Altı şapka
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 170