Beslenme ve Diyetetik | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | BES212 | ||||
Course Name: | Besin Kontrolü ve Mevzuatı | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | TR | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK | ||||
Dersi Veren(ler): | Prof.Dr. Özer Ergün | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Bu dersin amacı besinleri mevcut kontrol yöntemleri, mevzuat ve yasal düzenlemeler yönüyle değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği: | Bu ders; besin kontrolü ve gıda mevzuatına giriş, günümüzde besin kontrolünün önemi, hukuki olarak besin kontrolü ve mevzuat, besinlerin üretimi, tüketimi ve denetlenmesine dair kanun ve yönetmelikler, yönetmeliklerin incelenmesi, Türk gıda kodeksi, Türk gıda kodeksi ürün tebliği incelenmesi I, Türk gıda kodeksi ürün tebliği incelenmesi II, mevzuatta besin üretim ve satış yerleri, besinlerin üretimi, işlenmesi ve depolama aşamalarındaki yasal düzenlemeler, besin kirliği ve besin kirliliğine neden olan maddeler, gıda ambalajlama ve etiketleme ilkeleri, gıda katkı maddeleri, gıda katkı maddeleri; konularını içermektedir. |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Besinlerde kalite kontrolünün ve mevzuatının önemini kavrayabilme 2) Besin güvenliğinin amacını ve önemini öğrenebilme 3) Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolünden sorumlu kuruluşları ve uygulamaları öğrenebilme 4) Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamalarını öğrenebilme 5) Gıda katkı maddelerini tanımlayabilme, işlevlerini ve kullanım amaçlarını öğrenebilme 6) Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkilerini değerlendirebilme, ilgili yasal düzenlemeleri öğrenebilme 7) Besin üretimindeki potansiyel riskleri belirleme ve risk analizi yapabilmeyi öğrenebilme 8) Toplu beslenme yapılan kurumlarda besin güvenliğini etkileyen etmenleri ve uygulamaları öğrenebilme 9) Tarladan sofraya besin güvenliği ilkelerini öğrenebilme 10) Mevzuatta yer alan yasal düzenlemeleri yorumlayabilme |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Dünyada ve Türkiye'de besin kontrolü önemi, sorumlu kuruluşlar ve uygulamalar | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
2) | Geçmişten günümüze besin kontrolü ile ilgili yasalar, Besin kontrolü ile ilgili yönetmelikler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
3) | Besin Tebliğleri | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
4) | Besin etiketleme ve ilgili yasal düzenlemeler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
5) | Türkiye'de ve dünyada besin güvenliği ile ilgili yasal düzenlemeler ve sertifikasyonlar | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
6) | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, besinlerde kullanım alanları ve fonksiyonları | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
7) | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
8) | Gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
9) | Çeşitli kirleticilerin besinlere bulaşma yolları (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) ve önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
10) | Besin işlemesinde risk analizleri ve ilgili yasal düzenlemeler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
11) | Besinlerdeki toksik bileşiklerin sağlık üzerine etkileri | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
12) | Mevzuatta hijyen ve sanitasyon tanımı, personel hijyeni ve sanitasyon | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
13) | Besin kirliliği ve ilgili yasal düzenlemeler (Pestisitler, bitki gelişimini düzenleyiciler, anabolizanlar, metalik bulaşmalar, radyonüklidler, plastik monomerleri, deterjanlar) | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
14) | Organik besinler, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve ilgili yasal düzenlemeler | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
Ders Notları / Kitaplar: | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
Diğer Kaynaklar: | -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı | |
1) | Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. | 3 |
2) | Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. | 3 |
3) | Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. | 3 |
4) | Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. | 3 |
5) | Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. | 3 |
6) | Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. | 3 |
7) | Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. | 3 |
8) | Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. | 3 |
9) | Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. | 3 |
10) | Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
11) | Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. | 3 |
12) | Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. | 3 |
13) | Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. | 3 |
14) | Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. | 3 |
15) | Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. | 3 |
16) | Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. | 3 |
17) | Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. | 3 |
18) | Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. | 3 |
19) | Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. | 3 |
20) | Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. | 3 |
Ders |
Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama) |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 86 |