BES405 Yerinde Uygulama IKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve DiyetetikÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BES405
Course Name: Yerinde Uygulama I
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
10
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu: BES304 - Erişkin Hastalıklarında Tıbbi Beslenme II
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler): Dr.Öğr.Üyesi ELİF GÜNALAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Teorik olarak öğrenilen bilgilerin pratikte yerlerinde uygulama becerisi sağlanabilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği: Bu ders beslenme ve diyetetik alanında elde edilen teorik bilgileri farklı çalışma alanlarında (hastane, sağlık merkezi, danışmanlık merkezi, gıda sanayi, spor kulüpleri, kreşler, huzurevi, toplu beslenme yapan kurumlar, oteller, vb.) uygulama, eğitim becerisi kazanma, gözlemleri tartışma ve raporlama yapmayı kapsamaktadır.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yetişkin hastalıkları, çocuk hastalıkları, toplu beslenme sistemleri gibi teorik derslerden elde edilen bilgi ve becerileri uygulama alanlarında gözlemleyerek pekiştirebilme.
2) Hastane, beslenme ve danışmanlık merkezi, spor kulübü, toplu beslenme kurumları, gıda sanayi gibi uygulama alanlarında diyetisyenlik mesleği kapsamında klinik karar verme becerileri kazanabilme.
3) Hasta dosyasını okuyabilme ve verileri değerlendirebilme.
4) Hastaların beslenme bakım sürecini takip edebilme, hasta için en uygun beslenme yoluna karar vererek, kişiye özgü tıbbi beslenme tedavisi planlamayı uygulamalı olarak öğrenebilme.
5) Hastaya uygulanan tıbbi beslenme tedavisinde karşılaşılan sorunları gözlemleyebilme ve bu sorunlara çözüm yolu bulma becerisi kazanabilme.
6) Beslenme ve diyetetik alanında araştırma, geliştirme ve raporlamaya yönelik beceriler kazanabilme.
7) Toplu beslenme sistemlerinde karşılaşılan sorunları görebilme, analiz etme, problem çözme ve karar verme becerisi kazanabilme.
8) Toplu beslenme hizmeti verilen işletmelerde yönetim ve organizasyonu ile birlikte yönetici diyetisyen rolünü öğrenebilme ve bu konudaki bilgi ve becerilerini pratikte geliştirebilme.
9) Besinin satın alınması, depolanması, üretimi, servis basamaklarını ve besin güvenliği yönünden toplu beslenme sistemlerinin tüm süreçlerini koordine etmeyi öğrenebilme.
10) Gereksinimlere uygun yemek tarifleri ve menülerin uyarlanması için gerekli teknikleri uygulayabilme ve menü planlama becerisi kazanabilme.
11) Diyetisyenlik mesleğinin farklı alanlarında karşılaşılabilecek olası sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanabilme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
2) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
3) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
4) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
5) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
6) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
7) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
8) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
9) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
10) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
11) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
12) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
13) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama
14) Beslenme ve Diyetetik Pratik Uygulama

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause’s Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
-Baysal A. Ve ark. Diyet El Kitabı. 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
-Baş M. (2004): Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP. 1. Baskı Sim Matbaacılık Ltd.Şti Ankara.
-Width, M. Klinik beslenme için temel cep kitabı. Tonia Reinhard ; Çeviren : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer. Nobel Tıp. İstanbul.
2019. ISBN: 9786053354109.
Diğer Kaynaklar: -Mahan L.K, Escott-Stump S. Krause’s Food, Nutrition & Diet Therapy. 10th Ed., W.B. Saunders Company, USA, 2000.
-Baysal A. Ve ark. Diyet El Kitabı. 3. Baskı, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
-Baş M. (2004): Besin Hijyeni Güvenliği ve HACCP. 1. Baskı Sim Matbaacılık Ltd.Şti Ankara.
-Width, M. Klinik beslenme için temel cep kitabı. Tonia Reinhard ; Çeviren : Binnur Okan Bakır, Ayşe Hümeyra Biçer. Nobel Tıp. İstanbul.
2019. ISBN: 9786053354109.

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı temel ve mesleki bilgileri kuramsal ve uygulamalı olarak kullanabilme becerisine sahiptir. 3
2) Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptama, tanımlama, yorumlama, karar verme ve çözme becerisi kazanır. 3
3) Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği güncel bilgi ve becerileri kullanarak sağlıklı bireylerin, toplumun ve hasta bireylerin beslenme durumunu saptama, karşılaşabileceği sorunlarda (vaka, olay, ekipman, ürün vb) analitik düşünceyi kullanarak kanıta dayalı uygun müdahale yaklaşımlarını seçme ve uygulayabilme becerisine sahiptir. 3
4) Beslenme ve Diyetetik uygulamalarında gerekli olan çağdaş bilişim teknolojilerini ve alana özgü teknolojik ekipmanları etkin kullanma becerisi kazanır. 3
5) Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili mesleki konularda ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve yazılı olarak iletişim kurma becerisi edinir. 3
6) Yaşam boyu öğrenme ve kalite yönetiminin önemini benimseyerek bilim, teknoloji, eğitim ve sağlık konusundaki son gelişmeleri takip edebilme ve kendini sürekli geliştirme becerisi kazanır. 3
7) Beslenme Bilimleri, Diyetetik, Toplu Beslenme Sistemleri ve Toplum Beslenmesi gibi Beslenme ve Diyetetiğin farklı alanlarında ulusal ve uluslararası disipliner veya interdisipliner ekipte veya bağımsız olarak etkin bir şekilde çalışabilme, sorumluluk alma, bilimsel çalışma planlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama, yazılı ve sözlü olarak raporlama becerisine sahiptir. 3
8) Tüm yaşam döngüsü boyunca farklı sosyodemografik özelliklere sahip bireylerin ve toplumun beslenme durumunu dikkate alarak ulusal ve uluslararası düzeyde bireysel ve toplumsal beslenme önerilerinin geliştirilmesi, besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulması konusunda bilgi ve uygulamaya yönelik beceri edinir. 3
9) Bireye, topluma, mesleğe ve diğer meslek gruplarına karşı mesleki etik ilkelerine uygun davranma bilinci ve mesleki uygulamalarının hukuksal sürecine yönelik farkındalık kazanır. 3
10) Beslenme ve Diyetetik anabilim dalı ve bu alanı destekleyen bilim dallarında ve araştırma yöntemleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
11) Eleştirel düşünme, problem çözme becerilerini ve bilişim teknolojilerini kullanarak bilimsel ve kanıta dayalı bilgiye ulaşır, bilgi temeli ile bütünleştirir, kararlar alır, kanıta dayalı uygulama yapar. 3
12) Uygun araştırma dökümanlarını tanımlar ve seçer. Uygun araştırma yöntemlerini, etik yaklaşımları sayısal ve organizasyon becerilerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırma yapar, raporlandırır ve paylaşır. 3
13) Dijital becerilerini etkin kullanarak, sözlü-yazılı iletişim kurar, ekip çalışması yapar. 3
14) Mesleki etik kuralları tanımlar ve uygular. 3
15) Bireylerin ve grupların beslenme bakımını “Beslenme Bakım Sürecini” uygulayarak gerçekleştirir. 3
16) Davranış değişikliğini kolaylaştırıcı ve sağlığı geliştirici beslenme eğitim ve danışmanlık yöntemlerini kişi merkezli ve sürdürülebilirliği dikkate alarak uygular. 3
17) Toplu beslenme sistemlerinde yönetsel süreçleri gerçekleştirir, hasta, hasta yakını, çalışan ve müşteriler için gıda güvenliği ilkelerinin uygulanmasını sağlar, çevreyi koruyan ve sürdürülebilirliği destekleyen yetkinlikler sergiler. 3
18) Alana ilişkin mevzuatları ve sağlık profesyonelleri temel çalışma ilkelerini tanımlar, uygulamalarını bireysel yürütür, mevzuatlara uygunluğunu ve hesap verebilirliği kabul eder, liderlik, mesleki savunuculuk, kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunma sorumluluğu üstlenir, rol model olur. 3
19) Bilimsel ve dijital okuryazarlığını, girişimciliğini, yabancı dil, sayısal, sosyal, kültürel, sanatsal beceri ve tutumlarını geliştirebileceği en az iki alan dışı ders almış, eğitimlere katılmış, “öğrenmeyi öğrenme” yetkinliği kazanmıştır. 3
20) Alana ilişkin uluslararası çalışmaları izlemek, yabancı meslektaşlar, çalışanlar, hasta ve danışanlar ile iletişim kurmak ve uluslararası kariyer olanağı elde etmek için İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanır. 3

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Uygulama 14 12 168
Toplam İş Yükü 168