ECZ420 Eczacılık Mevzuatı ve İşletmeciliğiKurumsal BilgilerAkademik Programlar EczacılıkÖğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: ECZ420
Course Name: Eczacılık Mevzuatı ve İşletmeciliği
Ders Yarıyılı: Bahar
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. SULTAN DİCLE YERLİKAYA
Dersi Veren(ler): Prof. Dr. AHMET OĞUL ARAMAN
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Genel yönetim ve işletme konularının eczacılık işletmelerinde nasıl uygulanacağının, eczacılık uygulamaları sırasında ihtiyaç duyulacak temel mevzuat, eczacılık işletmeleri yönetimi ve mesleki uygulamalar sırasında rehberlik edecek mesleki etik prensiplerini öğretmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği: Öğrenciler bu ders kapsamında;
1. Yönetim ve yönetim ile ilgili bileşenleri açıklayabilmeli,
2. Eczane açarken ve işletirken uyulması gereken yasa ve yönetmelikleri öğrenmek, bilmek ve ilaç üretimi ile ilgili yasa, yönetmelik ve kılavuzları hakkında bilgi sahibi olmalı,
3. Eczane yönetimi ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalı,
4. Eczacılık hizmetleri sunarken zaman yönetimi ve kullanımının önemi üzerinde farkındalık kazanabilmeli
5. İlaca ve eczacılıkla ilgili yasa ve yönetmelikleri kavrayabilmeli ve iş hukukunu tanımlayabilmeli,
6. Hastane ortamında eczacılık hizmeti verirken gerekli olacak temel yasaları bilmek, hangi konu ve sorun için hangi yasalara dönülmesi gerektiğini kavrayabilmelidir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Yönetim ve yönetim kapsamını açıklar.
2) Eczane açılması ve işletilmesinde uyulması gereken yasa ve yönetmelikleri öğrenmek, bilmeli ve ilaç üretimi ile ilgili yasa, yönetmelik ve kılavuzları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
3) Eczane yönetimi ile ilgili konularda bilgi sahibi olmalı

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Temel Kavramlar I (İşletme, Yönetim, Ekonomi, Hak vb.)
2) Temel Kavramlar II (Yönetim, Eczacı, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun, İşletme Bilimi, Sanayi Devrimi ve Eczacılık İşletmeleri)
3) Yönetim Fonksiyonları I
4) Yönetim Fonksiyonları II
5) Ekip, Ekip Çalışması, Stratejik Planlama (SWOT analizi, Vizyon, Misyon vb.)
6) İyi Eczacılık Uygulamaları ve Zaman Yönetimi Profesyonelleşme Türk Eczacıları Birliği Kanunu
7) Ecza Depolarında Stok Yönetimine İlişkin Mevzuat
8) Arasınav
9) Eczanede İletişim Yönetimi, Finans Yönetimi ve İlaç Fiyatlandırması Hakkında Yönetmelik
10) Eczane Türleri ve Eczane İşletmeciliğinin Hukuki Kapsamı
11) Eczane Yeri Seçimi, Eczane Açma/Devralma İşlemleri ve İdeal Eczacım
12) Beşerî Tıbbi Ürünler İmalathaneleri Yönetmeliği, İyi İmalat Uygulamaları ve Laboratuvar Uygulamaları
13) Ruhsatlandırma Yönetmenliği
14) İlaçların Güvenliğine İlişkin Yönetmelikler
15) Kontrole Tabi Madde/Müstahzarlara İlişkin Reçeteler ve Yönetmelikler
16) Final

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar: Öğretim üyesi ders sunumları
Gülbin ÖZÇELİKAY, Nazlı ŞENCAN, Eczacılık İşletmeciliği, Akademisyen Tıp Kitapevi,2015, Ankara.
Koçel, T. " İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ" Beta yayınları, İstanbul 2015

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Eczacılık alanındaki güncel bilimsel bilgiye ulaşabilir, değerlendirir ve uygular.
2) İlaç ile ilgili her konuda hasta, sağlık personeli ve topluma bilgi aktarır.
3) İlaç etkin maddelerinin terapötik etkileri ilaç şekilleri, farmakokinetik özellikleri, stabilitesi geçimsizlikleri konusunda gerekli bilgiye sahiptir ve bu bilgileri kullanabilir.
4) İlaçla ilgili tüm ürünlerin kalite güvencesi konularını ve süreçlerini tanır, kontrolü ve standardizasyonunu yapar.
5) İlacın hastaya verilmesi ve kullanımı ile ilgili bilgi ve donanıma sahiptir, akılcı ve güvenli ilaç kullanımı konusunda, danışmanlık yapar, farmakovijilans uygulamalarını destekler.
6) Doğal ve sentetik ilaç hammaddelerinin üretimi, üretim teknolojileri konusunda bilgi sahibidir.
7) İnsan sağlığının temelini oluşturan biyolojik sistemlerin işleyişi, sürdürülmesi ve patolojisi ile ilgili kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
8) Farmasötik ve kozmetik ürünlerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi konularında yeterli bilgiye ve uygulama becerilerine sahiptir.
9) Hastanede eczacılık hizmetleri kapsamında yer alan tüm konuları planlar ve uygular.
10) İlaçta ruhsatlandırma koşulları, veri koruma, patent ve farmakoekonomi konuları hakkında bilgi sahibidir.
11) Eczacılık mesleğinin yasa ile sorumluluk verdiği her alanda idari ve teknik olarak donanımlıdır, sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
12) Temel ve uygulamalı fen bilimlerini eczacılık meslek uygulamaları ile birleştirerek eczacılık alanında kullanır.
13) Farmasötik, biyoteknolojik ve radyofarmasötik ürünlerin fiziksel, kimyasal, biyolojik, toksikolojik analizleri konusunda yeterli bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
14) Eczacılık alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır.
15) İletişimsel, yönetsel ve sosyal beceriler açısından meslektaşları ve diğer sağlık profesyonelleri ile birlikte çalışacak gerekli yeterliliklere sahiptir.
16) Tıbbi bitkiler, bitkisel destek ürünleri ve gıda takviyeleri hakkında danışmanlık yapar.
17) Farmasötik bakım uygulamalarını bilir, ilaç etkileşimlerini anlayıp değerlendirir.
18) İlaçlar ve diğer kimyasal maddelerin kullanımı ve laboratuvar uygulamasıyla ilgili riskleri bilir.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Bireysel çalışma ve ödevi
Ders

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ara Sınavlar 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100