BES561 Temel Gıda TeknolojisiKurumsal BilgilerAkademik Programlar Beslenme ve Diyetetik (Tezli)Öğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Beslenme ve Diyetetik (Tezli)

Önizleme

Yüksek Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: BES561
Course Name: Temel Gıda Teknolojisi
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
6
Öğretim Dili: TR
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli: Yüz yüze
Dersin Koordinatörü: Ar.Gör. BETÜL YILDIRIM ÇAVAK
Dersi Veren(ler):
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Sağlıklı ve kaliteli gıdaların üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi amacıyla yapılan uygulamaların öğrenilmesini amaçlar.
Dersin İçeriği: Bu ders gıda teknolojisindeki temel süreçleri ve bu süreçlerin beslenme ve insan sağlığı arasındaki ilişkiye etkisini içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Konuya ilişkin güncel bilimsel kaynakları anlayabilme ve takip edebilme.
2) Sağlıklı ve kaliteli gıdaların üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve nakliyesi amacıyla yapılan uygulamaları bilebilme.
3) Gıda teknolojisindeki temel süreçleri ve bu süreçlerin beslenme ve insan sağlığı arasındaki ilişkiye etkisini açıklayabilme.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Gıda Teknolojisine Giriş -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
2) Gıda Kimyası -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
3) Gıda Biyokimyası -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
4) Gıda biyoteknolojisi -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
5) Gıda Mikrobiyolojisi -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
6) Gıda Fiziği -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
7) Endüstriyel Gıda Teknolojisi Süreçleri-1 -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
8) Endüstriyel Gıda Teknolojisi Süreçleri-2 -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
9) Gıda Paketleme -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
10) Gıdaların Duyusal Değerlendirmesi -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
11) Kalite Güvencesi ve Mevzuat -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
11) Kalite Güvencesi ve Mevzuat -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
12) Gıda İşletmeciliği: İlkeler ve Uygulama -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
13) Gıda Pazarlama -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
14) Ürün Geliştirme -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition -Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx) - Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi. -Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882 -Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar: -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition
-Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx)
- Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi.
-Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018
Diğer Kaynaklar: -Food Science and Technology, Geoffrey Campbell-Platt, Second Edition
-Türk Gıda Kodeksi (http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Mevzuat.aspx)
- Elif Öztetik. Gıda Mevzuatı ve Kalite Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Sahaf Yayınevi.
-Gıda Güvenliği Ve Gıda Mevzuatı. Nevzat Artık, Nevin Şanlıer, Aybuke Ceyhun Sezgin. Detay Yayıncılık. 2021. ISBN: 9786059440882
-Toplu beslenme sistemleri ve catering hizmetleri yönetimi : catering yönetim sistemleri / Editör : Murat Doğan, 2018

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım
Ders
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Ödev

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Ödev 1 % 40
Final 1 % 60
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 40
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 60
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 8 112
Ödevler 1 20 20
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 175