Eczacılık (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | PHA121 | ||||
Course Name: | Pharmaceutical Microbiology | ||||
Ders Yarıyılı: | Bahar | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | EN | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Zorunlu | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | Yüz yüze | ||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi MERVE BİLGİN | ||||
Dersi Veren(ler): | Dr. Öğr.Ü. Merve Bilgin | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | Farmasötik mikrobiyolojideki temel kavramları, mikroorganizmaların (bakteri, virüs, mantar ve parazit) genel özellikleri neden oldukları başlıca hastalıklar ve tedavileri yararlı mikroorganizmaların endüstriyel alanlarda kullanımları, antimikrobiyal maddeler (özellikle antibiyotik, antiseptik ve dezenfektanlar) ve etkilerini, sterilizasyon, antisepsi, dezenfeksiyon konularında bilgi vererek güncel araştırmaları değerlendirmektir. |
Dersin İçeriği: | 1. Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçe ve sınıflandırma, mikrobiyoloji laboratuvarı 2. Bakterilerin morfolojisi ve hücre yapısı, mikroskopi ve boyama yöntemleri 3. Dış ortamın mikroorganizmalara etkisi, besiyerleri ve ekim yöntemleri 4. Sterilizasyon ve dezenfeksiyon 5. Mikroorganizma konak ilişkileri 6. Mikroorganizmaların metabolizması 7. Bakteri genetiği 8. Anaerop bakteriler 9. Mantarların genel özellikleri 10. Virolojiye giriş 11. Parazitoloji 12. Antibiyotikler, antibiyotik duyarlılık deneyleri 13. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında biyogüvenlik 14. Endüstriyel Mikroorganizmalar, Farmasötik endüstri ve sanitasyon |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Eczacılık ve ilgili alanlardaki bilimsel gelişmelere açık, bilgisini ve yaratıcılığını birleştirebilen, eğitim, araştırma ve uygulamada toplum ve endüstriye katkı sağlayan eczacılar yetişebilmeli. |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçe ve sınıflandırma, mikrobiyoloji laboratuvarı | - |
2) | Bakterilerin morfolojisi ve hücre yapısı, mikroskopi ve boyama yöntemleri | - |
3) | Dış ortamın mikroorganizmalara etkisi, besiyerleri ve ekim yöntemleri | - |
4) | Sterilizasyon ve dezenfeksiyon | - |
5) | Mikroorganizma konak ilişkileri | - |
6) | Mikroorganizmaların metabolizması | - |
7) | Bakteri genetiği | - |
8) | Anaerop bakteriler | - |
9) | Mantarların genel özellikleri | - |
10) | Virolojiye giriş | - |
11) | Parazitoloji | - |
12) | Antibiyotikler, antibiyotik duyarlılık deneyleri | - |
13) | Mikrobiyoloji laboratuvarlarında biyogüvenlik | - |
14) | Endüstriyel Mikroorganizmalar, Farmasötik endüstri ve sanitasyon | - |
Ders Notları / Kitaplar: | 1. Warren Levinson (Çeviri editörleri: Burçin Şener, Berrin Esen), Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji, Güneş Tıp Kitabevleri 2017 2. Patrick R. Murray (Çeviri editörleri: A. Dürdal US, Ahmet BAŞUSTAOĞLU), Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, Elsevier, 2018 3. Ahmet Başustaoğlu, Dürdal Us, Antisepsi, Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon, Hipokrat Kitabevi, 2019 Yardımcı Kaynaklar 1. Patricia Tille, Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology, 15th Edition, Elsevier, 2021 |
Diğer Kaynaklar: | 1. Warren Levinson (Çeviri editörleri: Burçin Şener, Berrin Esen), Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji, Güneş Tıp Kitabevleri 2017 2. Patrick R. Murray (Çeviri editörleri: A. Dürdal US, Ahmet BAŞUSTAOĞLU), Temel Tıbbi Mikrobiyoloji, Elsevier, 2018 3. Ahmet Başustaoğlu, Dürdal Us, Antisepsi, Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon, Hipokrat Kitabevi, 2019 Yardımcı Kaynaklar 1. Patricia Tille, Bailey & Scott's Diagnostic Microbiology, 15th Edition, Elsevier, 2021 |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Ara Sınavlar | 1 | % 40 |
Final | 1 | % 60 |
Toplam | % 100 | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 40 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % 60 | |
Toplam | % 100 |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 3 | 42 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 6 | 84 | ||||
Sunum / Seminer | 14 | 1 | 14 | ||||
Ödevler | 14 | 1 | 14 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 156 |