MED200.01 Circulatory and Hematopoietic Systems CommitteeKurumsal BilgilerAkademik Programlar Tıp (İngilizce)Öğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Tıp (İngilizce)

Önizleme

Lisans TYYÇ: 7. Düzey QF-EHEA: 2. Düzey EQF-LLL: 7. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: MED200.01
Course Name: Dolaşım ve Hematopoetik Sistemler Kurulu
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
12
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Zorunlu
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:7. Düzey QF-EHEA:2. Düzey EQF-LLL:7. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi GÜL BÜŞRA KAYA
Dersi Veren(ler): Nihal Salmayenli, İlknur Bingül, Evin Ademoğlu ( Tıbbi Biyokimya),Mehmet Can Akyolcu (Biyofizik), Ozan Toraman (Fizyoloji), Özcan Gayretli, Osman Coşkun (Anatomi),Hasan Hakan Bozkurt, Şinasi Bayram (Histoloji ve Embriyoloji),Özer Akgül (Tıbbi Mikrobiyoloji), Kadir Daştan (Mesleki İngilizce)
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: Dolaşım sisteminin histolojik, anatomik, biyokimyasal ve fizyolojik özelliklerini öğrenerek, kanın fiziksel ve fonksiyonel özelliklerinin ve bileşenlerinin yanı sıra kan hücrelerinin tiplerini, görevlerini ve üretim süreçlerine hakim olmaları amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği: Tıbbi Biyokimya, Biyofizik, Fizyoloji, Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Tıbbi Mikrobiyoloji, Mesleki İngilizce alanlarındaki ders ve/veya uygulama eğitimlerini içermektedir.

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) ANATOMİ Dolaşım Sistemi Anatomisi, kalbin damar yapısı ve anatomisi, üst ekstremite yapıları, gövde ve pelvis arterleri, alt ekstremite arterleri, baş-boyun ile gövde ve alt ekstremite lenfatikleri ve venleri, Regio axilla yapılarını tanımak ve anatomik özellikleri konusunda bilgi sahibi olmaktır.
2) FİZYOLOJİ Kan-plazma bileşenleri, hemotopoez-eritropoez, anemi fizyopatolojisi ve kan grupları, hemostaz, pıhtılaşma, MHC ve antijen sunumu, lenfosit gelişimi, immün yanıtın düzenlenmesi, kalp kası ve kalbin ritmik uyarılması, kalp döngüsü ve kalp sesleri, kalbin pompalama işlevinin düzenlenmesi, kalp debisi ve lenfatik sistem, kan akımının lokal ve humoral kontrol mekanizması fizyolojisi hakkında bilgi sahibi olmaktır.
3) TIBBİ MİKROBİYOLOJİ Tıbbi Mikrobiyoloji, Bakteriyoloji, Viroloji, Mikoloji ve Parazitoloji'ye giriş, konak-mikrop ilişkisi, mikrobiyal metabolizma, İmmünoloji'ye giriş, sterilizasyon -dezenfeksiyon kavramları konusunda bilgi sahibi olmaktır.
4) BİYOFİZİK Doku mühendisliği uygulama teknikleri, kök hücre teknolojisi ,dolaşım dinamiği, kan basıncı ve kan akış direnci, kardiyovasküler temel kavramlar, EKG'ye biyofiziksel yaklaşım konularında bilgi sahibi olmaktır.
5) HİSTOLOJİ ve EMBRİYOLOJİ Kan dokusu, lenfoid sistem histolojisine giriş, lenfoid organların histolojisi, damar ve lenfatiklerin histolojisi, kalp histolojisi, endotel gelişimi, kalp, damar ve lenfatiklerin gelişimi, fetal dolaşım konularında bilgi sahibi olmaktır.
6) TIBBİ BİYOKİMYA Hemoproteinler, porfirinler ve hem sentezi, bilirubin metabolizması, yıkım bozuklukları, hemoglobin varyantları ve anormal hemoglobinler, eritrosit biyokimyası, anemi, endotel biyokimyası, ateroskleroz gelişimi konularında bilgi sahibi olmaktır.

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) Dolaşım Sistemi Anatomisi Kalbin dış ve iç görünüşü Kan plazma bileşenleri Tıbbi Mikrobiyoloji'ye giriş Doku Mühendisliği ve uygulama teknikleri Eritrosit, hematopoez, eritropoez Ventriküller ve atriumlar Kan dokusu Lenfoid sistem histolojisine giriş Hemotoproteinler Kalbin yapısı ve ileti sistemi Kalbin damar ve sinirleri Lenfoid organların histolojisi-I ve II Anatomi Lab.1 Kök hücre teknolojisi ve yeni açılımlar Anemi Fizyopatolojisi ve kan grupları Hemostaz Bakteriyoloji'ye giriş Ders slaytları ve dersle ilgili kaynak kitaplar
2) Kanın pıhtılaşması Arterler ve truncus Aorta Anatomi Lab.2 Endotel ve pıhtılaşmanın düzenlenmesi İmmün sistem hücrelerinin üretimi (hemotopoez) Viroloji'ye giriş Mesleki İngilizce Porfirinler ve hem sentezi Bilirubin metabolizması Damar ve lenfotiklerin histolojisi-I ve II Dolaşım dinamiği Anatomi Lab.3 Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.1 MHC ve antijen sunumu Antijenin edinsel immün sistemle karşılaşması Baş-boyun arterleri Üst ekstremite arterleri Ders slaytları ve dersle ilgili kaynak kitaplar
3) Lenfosit gelişimi ve olgunlaşması İmmün çeşitliliğinin oluşumu Anatomi Lab.4 Gövde arterleri Pelvis arterleri Lenfosit aktivasyonu CD4+T hücre gelişimi ve işlevleri Kan basıncı ve kan akış direncinin (Shear Stress) plak oluşumu ve yırtılmadaki etkisi Damar ve lenfatiklerin histolojisi-II Hem sentezi ve yıkım bozuklukları Kalp histolojisi Mikoloji'ye giriş Parazitoloji'ye giriş Anatomi Lab.5 CD8+ T hücre gelişlimi ve işlevleri Alt ekstremite arterleri-I ve II Mesleki İngilizce Ders slaytları ve ders ile ilgili kaynak kitaplar
4) Fizyoloji Lab.1 Hemoglobin varyantları ve anormal hemoglobinler Anatomi Lab.6 İmmün yanıtın düzenlenmesi Kalp kasının fizyolojisi Baş-boyun venleri Gövde ve alt ekstremite venleri Konak-mikrop ilişkisi,virülans Mikrobiyal metabolizma Histoloji lab.1 Üst ekstremite venleri Baş-boyun ve üst ekstremite lanfatikleri Gövde ve alt ekstremite lenfatikleri Endotel gelişimi Anatomi lab.7 Mesleki İngilizce Eritrosit biyokimyası Mikrobiyal genetik Kalbin ritmik uyarılması Kalbin eksitasyon ileti sistemi Ders slaytları ve dersle ilgili kaynak kitaplar
5) Regio axilla Anamiye klinik biyokimya laboratuvar yaklaşımı Anatomi lab.8 Normal EKG EKG değişiklikleri Kalp döngüsü ve kalp sesleri Kalp döngüsü sırasındaki basınç değişimleri İmmünoloji'ye giriş Kardiyovasküler temel kavramlar Kalp gelişimi Damar ve lenfatiklerin gelişimi Histoloji lab.1 Tıbbi mikrobiyoloji lab.2 Endotel biyokimyası Ateroskleroz gelişimi Anatomi lab.9 Kalbin pompalama işlevinin ekstrensek düzenlenmesi Kalbin pompalama işlevinin intrensek düzenlenmesi Sterilizasyon-dezenfeksiyon Mesleki İngilizce Ders slaytları ve dersle ilgili kaynak kitaplar
6) Kalp debisi ve venöz dönüş düzenlenmesi Arteriyel kan basıncının ölçümü ve düzenlenmesi Tıbbi Mikrobiyoloji lab.2 Anatomi lab.10 Sağlıkta ve hastalıkta kardiyovasküler uyum Kapiller dolaşım ve lenfatik sistem Fizyoloji lab.2 Histoloji lab.2 EKG'ye biyofiziksel yaklaşım Fetal dolaşım Anatomi lab.11 Özel bölgelerden dolaşım Kan akımının dokular tarafından lokal ve humoral kontrolü Mesleki İngilizce Ders slaytları ve dersle ilgili kaynak kitaplar
7) Kurul Sınavı Sınav sorularının hazırlanması

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı
1) Sağlık alanı ile ilgili edineceği bilgi ve becerilerin kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenirliliği ve geçerliliğini değerlendirme yeteneğine sahiptir.
2) Sağlık alanında görev alırken temel, dahili ve cerrahi tıp disiplinlerinden öğrendiği bilgi, beceri ve tutumları etik bir çerçevede bütünleştirir.
3) Hekimlik görevini; dil, din, ırk ve cinsel yönelim ayrımı gözetmeden etik değerleri göz önüne alarak adil bir tutumla yerine getirir
4) Birinci basamak hekimlik uygulamaları kapsamında yaşamın her evresine ait genel sağlık sorunlarını yönetir.
5) Bilimsel verileri, sağlık alanında edindiği bilgiler ve kanıta dayalı tıp prensiplerine uygun olarak yorumlar.
6) Vereceği sağlık hizmetinde; güvenli, akılcı bir yaklaşım gösterir, hasta ve çalışan sağlığını önceler, toplum ile iş birliği içerisinde hareket eder.
7) Sağlık hizmetini, hastasının koşul ve tercihlerini gözeterek kanıta dayalı ve güncel tıbbi bilgiler ışığında yürütür.
8) Sağlıkla ilgili ülke ve dünya gündemindeki güncel olayları izler ve değerlendirir.
9) Sahip olduğu bilgi ve becerileri hastayı iyileştirebilmek ve hastalıklar ile mücadele edebilmek adına en uygun biçimde uygular.
10) En güncel ve kaliteli sağlık hizmetini sağlamak için çalışır, içgörü ile hareket ederek hatalarından ders alır, kendini değerlendirir ve eleştirilere açık olarak mükemmelliğe ulaşmaya çalışır.
11) Hastaları ve yakınlarına duyarlı davranarak onların refahı için en iyi bakımı sağlar.
12) Hastaları ve çalışma arkadaşları ile adil, dürüst ve saygı temelinde kuracağı profesyonel ilişkide davranış standartlarına uygun hareket eder.
13) Hastalarının bireysel değerlerine ve mahremiyet haklarına saygı duyarak, hekim hasta ilişkisindeki meslek sırrına riayet eder.
14) Sağlığa erişimin temel bir hak olduğunu unutmadan, sağlık hizmetinin korunması ve geliştirilmesi için birey ve toplum sağlığı ile ilgili eğitim ve etkinlikleri ekip çalışması yaparak yürütür.
15) Alanıyla ilgili konulardaki düşüncelerini ve olası sorunlara ilişkin çözüm önerilerini bilimsel veriler ile destekleyerek ekip çalışması içinde meslektaşlarına aktarır.
16) Etkileşimde bulunacağı hasta, hasta yakını, özel gereksinimi olan kişiler, meslektaşları, diğer meslek çalışanları ve kurumlar ile etkili iletişim kurar.
17) Sağlık hizmet uygulayıcısı olarak önce kendisine karşı sorumluluk hissederek, kendi iyilik halini ve yetkinliğini sürdürmek ve geliştirmek için çalışır.
18) Mesleki ihtiyaçlar doğrultusunda bilimsel bilginin üretimine ve gelişimine katkı sağlar.
19) Evrensel etik kurallara uygun olarak gerçekleştireceği bilimsel araştırmalar ile kanıta dayalı tıp ve tek sağlık alanlarına ulusal ve uluslararası açıdan anlamlı katkı sağlar.
20) Alanındaki güncel bilgiye erişim için yaşam boyu öğrenme konseptini davranış değişikliği yaparak benimser.

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ders
Laboratuvar

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Yazılı Sınav (Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme, boşluk doldurma, sıralama)
Uygulama

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Kurul-Committee 1 % 60
Final 1 % 40
Toplam % 100
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 60
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI % 40
Toplam % 100

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 4 90 360
Toplam İş Yükü 360