PHA006 NutraceuticsKurumsal BilgilerAkademik Programlar Eczacılık (İngilizce)Öğrenciler İçin BilgilerDiploma EkiErasmus BeyanıUlusal Yeterlilikler
Eczacılık (İngilizce)

Önizleme

Lisans TYYÇ: 6. Düzey QF-EHEA: 1. Düzey EQF-LLL: 6. Düzey

Course General Introduction Information

Ders Kodu: PHA006
Course Name: Nutrasötikler
Ders Yarıyılı: Güz
Ders Kredileri:
AKTS
3
Öğretim Dili: EN
Ders Koşulu:
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: Hayır
Dersin Türü: Bölüm Seçmeli
Dersin Seviyesi:
Lisans TYYÇ:6. Düzey QF-EHEA:1. Düzey EQF-LLL:6. Düzey
Dersin Veriliş Şekli:
Dersin Koordinatörü: Dr.Öğr.Üyesi SERDAR SİNAN GÜNEŞ
Dersi Veren(ler): Serdar Sinan Güneş
Dersin Yardımcıları:

Dersin Amaç ve İçeriği

Dersin Amacı: The main aim of this course is to provide knowledge about classification of nutraceuticals, herbal/natural products, dietary supplements and functional foods, source and potential benefits of nutraceuticals and functional foods, their role in various diseases, important phytochemicals (nutraceuticals), their corresponding plant sources and medicinal properties, general properties of the major nutraceuticals
Dersin İçeriği: Defining Nutraceuticals and Functional Foods ,Classification, sources and medicinal properties of nutraceuticals, General properties of the major nutraceuticals (Glucosamine, Chondroitin, Methylsulfonylmethane, Coenzyme Q10, Melatonin, Carnitine, Acetyl-L-carnitine), General properties of the major nutraceuticals (S-Adenosyl methionine, Omega 3 Fatty Acids, Lycopene, Grape Seed Proanthocyanidin Extract, Resveratrol, Lutein, zeaxanthin and astaxanthin, Alpha-lipoic acid), Nutraceuticals in joint disease, Nutraceuticals for Cardiovascular Diseases, Nutraceuticals for blood pressure control, Nutraceuticals for Eye health, Nutraceuticals for geriatrics, Nutraceuticals in the prevention of Cancer, Nutraceuticals in weight management, Nutraceuticals for skin health, Commercial nutraceuticals, Issues associated with the use of nutraceuticals (nutraceutical-medicine interactions, nutraceutical-food interactions, overdose use, side effects)

Öğrenme Kazanımları

Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Nutrasötiklerle ilgili yapılan farklı sınıflandırmalar, farklı tanımlar ve genel terimleri öğrenmek,
2) Nutrasötikler ve fonksiyonel gıdalar, besinler arasındaki ilişkiyi öğrenmek,
3) Yaygın bitkisel ve fitokimyasal ürünleri ve terapötik etkilerini öğrenmek,
4) Nutrasötiklerin sağlığa olan olumlu, faydalı etkileri ve hastalıkları önlemedeki rolünü öğrenmek
5) Nutrasötiklerin kullanımında karşılaşabileceğimiz durumları bilmek

Ders Akış Planı

Hafta Konu Ön Hazırlık
1) 1. Nutrasötiklerin ve Fonksiyonel Gıdaların Tanımları
2) 2. Nutrasötiklerin sınıflandırılması, kaynakları ve tıbbi özellikleri
3) 3. Yaygın kullanılan başlıca nutrasötiklerin genel özellikleri (Glukozamin, Kondroitin, Metilsülfonilmetan, Koenzim Q10, Melatonin, Karnitin, Asetil-L-karnitin)
4) 4. Yaygın kullanılan başlıca nutrasötiklerin genel özellikleri (S-Adenozil metiyonin, Omega 3 Yağ Asitleri, Likopen, Üzüm Çekirdeği Proantosiyanidin Ekstresi, Resveratrol, Lutein, Zeaksantin ve Astaksantin, Alfa-lipoik asit)
5) 5. Eklem hastalığında kullanılan nutrasötikler
6) 6. Kardiyovasküler Hastalıklarda kullanılan nutrasötikler, Kan basıncı kontrolü/Hipertansiyon için kullanılan nutrasötikler
7) 7. Göz sağlığında kullanılan nutrasötikler
8) 8. ARASINAV
9) 9. Geriatrik hastalarda kullanılan nutrasötikler
10) 10. Kanserin önlenmesinde kullanılan nutrasötikler
11) 11. Kilo kontrolünde kullanılan nutrasötikler
12) 12. Cilt sağlığında kullanılan nutrasötikler
13) 13. Ticari/piyasada olan nutrasötikler
14) 14. Nutrasötiklerin kullanımında karşılaşabileceğimiz durumlar (nutrasötik-ilaç etkileşimleri, nutrasötik-besin etkileşimleri, aşırı doz kullanımları, yan etkiler)

Kaynaklar

Ders Notları / Kitaplar:
Diğer Kaynaklar:

Ders - Öğrenme Kazanımı İlişkisi

Etkisi Yok 1 En Düşük 2 Orta 3 En Yüksek
       
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi Katkı Payı

Öğrenme Etkinliği ve Öğretme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri ve Kriterleri

Ölçme ve Değerlendirme

Yarıyıl İçi Çalışmaları Aktivite Sayısı Katkı Payı
Toplam %
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI % 0
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI %
Toplam %

İş Yükü ve AKTS Kredisi Hesaplaması

Aktiviteler Aktivite Sayısı Aktiviteye Hazırlık Aktivitede Harçanan Süre Aktivite Gereksinimi İçin Süre İş Yükü
Ders Saati 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışması 14 4 56
Ara Sınavlar 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 86