Eczacılık (İngilizce) | |||||
Lisans | TYYÇ: 6. Düzey | QF-EHEA: 1. Düzey | EQF-LLL: 6. Düzey |
Ders Kodu: | PHA006 | ||||
Course Name: | Nutrasötikler | ||||
Ders Yarıyılı: | Güz | ||||
Ders Kredileri: |
|
||||
Öğretim Dili: | EN | ||||
Ders Koşulu: | |||||
Ders İş Deneyimini Gerektiriyor mu?: | Hayır | ||||
Dersin Türü: | Bölüm Seçmeli | ||||
Dersin Seviyesi: |
|
||||
Dersin Veriliş Şekli: | |||||
Dersin Koordinatörü: | Dr.Öğr.Üyesi SERDAR SİNAN GÜNEŞ | ||||
Dersi Veren(ler): | Serdar Sinan Güneş | ||||
Dersin Yardımcıları: |
Dersin Amacı: | The main aim of this course is to provide knowledge about classification of nutraceuticals, herbal/natural products, dietary supplements and functional foods, source and potential benefits of nutraceuticals and functional foods, their role in various diseases, important phytochemicals (nutraceuticals), their corresponding plant sources and medicinal properties, general properties of the major nutraceuticals |
Dersin İçeriği: | Defining Nutraceuticals and Functional Foods ,Classification, sources and medicinal properties of nutraceuticals, General properties of the major nutraceuticals (Glucosamine, Chondroitin, Methylsulfonylmethane, Coenzyme Q10, Melatonin, Carnitine, Acetyl-L-carnitine), General properties of the major nutraceuticals (S-Adenosyl methionine, Omega 3 Fatty Acids, Lycopene, Grape Seed Proanthocyanidin Extract, Resveratrol, Lutein, zeaxanthin and astaxanthin, Alpha-lipoic acid), Nutraceuticals in joint disease, Nutraceuticals for Cardiovascular Diseases, Nutraceuticals for blood pressure control, Nutraceuticals for Eye health, Nutraceuticals for geriatrics, Nutraceuticals in the prevention of Cancer, Nutraceuticals in weight management, Nutraceuticals for skin health, Commercial nutraceuticals, Issues associated with the use of nutraceuticals (nutraceutical-medicine interactions, nutraceutical-food interactions, overdose use, side effects) |
Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
1) Nutrasötiklerle ilgili yapılan farklı sınıflandırmalar, farklı tanımlar ve genel terimleri öğrenmek, 2) Nutrasötikler ve fonksiyonel gıdalar, besinler arasındaki ilişkiyi öğrenmek, 3) Yaygın bitkisel ve fitokimyasal ürünleri ve terapötik etkilerini öğrenmek, 4) Nutrasötiklerin sağlığa olan olumlu, faydalı etkileri ve hastalıkları önlemedeki rolünü öğrenmek 5) Nutrasötiklerin kullanımında karşılaşabileceğimiz durumları bilmek |
Hafta | Konu | Ön Hazırlık |
1) | 1. Nutrasötiklerin ve Fonksiyonel Gıdaların Tanımları | |
2) | 2. Nutrasötiklerin sınıflandırılması, kaynakları ve tıbbi özellikleri | |
3) | 3. Yaygın kullanılan başlıca nutrasötiklerin genel özellikleri (Glukozamin, Kondroitin, Metilsülfonilmetan, Koenzim Q10, Melatonin, Karnitin, Asetil-L-karnitin) | |
4) | 4. Yaygın kullanılan başlıca nutrasötiklerin genel özellikleri (S-Adenozil metiyonin, Omega 3 Yağ Asitleri, Likopen, Üzüm Çekirdeği Proantosiyanidin Ekstresi, Resveratrol, Lutein, Zeaksantin ve Astaksantin, Alfa-lipoik asit) | |
5) | 5. Eklem hastalığında kullanılan nutrasötikler | |
6) | 6. Kardiyovasküler Hastalıklarda kullanılan nutrasötikler, Kan basıncı kontrolü/Hipertansiyon için kullanılan nutrasötikler | |
7) | 7. Göz sağlığında kullanılan nutrasötikler | |
8) | 8. ARASINAV | |
9) | 9. Geriatrik hastalarda kullanılan nutrasötikler | |
10) | 10. Kanserin önlenmesinde kullanılan nutrasötikler | |
11) | 11. Kilo kontrolünde kullanılan nutrasötikler | |
12) | 12. Cilt sağlığında kullanılan nutrasötikler | |
13) | 13. Ticari/piyasada olan nutrasötikler | |
14) | 14. Nutrasötiklerin kullanımında karşılaşabileceğimiz durumlar (nutrasötik-ilaç etkileşimleri, nutrasötik-besin etkileşimleri, aşırı doz kullanımları, yan etkiler) |
Ders Notları / Kitaplar: | |
Diğer Kaynaklar: |
Etkisi Yok | 1 En Düşük | 2 Orta | 3 En Yüksek |
Dersin Program Kazanımlarına Etkisi | Katkı Payı |
Yarıyıl İçi Çalışmaları | Aktivite Sayısı | Katkı Payı |
Toplam | % | |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTU KATKISI | % 0 | |
YARIYIL SONU ÇALIŞMALARININ BAŞARI NOTUNA KATKISI | % | |
Toplam | % |
Aktiviteler | Aktivite Sayısı | Aktiviteye Hazırlık | Aktivitede Harçanan Süre | Aktivite Gereksinimi İçin Süre | İş Yükü | ||
Ders Saati | 14 | 2 | 28 | ||||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 4 | 56 | ||||
Ara Sınavlar | 1 | 1 | 1 | ||||
Final | 1 | 1 | 1 | ||||
Toplam İş Yükü | 86 |